Tartoztak

2018.06.22. 11:30

Nagy adósság: a kilakoltatás előtt egy órával távoztak az egerszegi bérleményből

Ezt írja meg, hogy mások ne járjanak így! Micsoda dolog ez, kirakni a lakásból egy családot két pici gyerekkel csak azért, mert tartozásuk volt. De mindet kifizették, itt az igazolás róla, és mégis menniük kell!

Arany Gábor

Akik már háromhavi fizetnivalóval tartoznak, azoknak a szerződését felmondják Illusztráció: Shutterstock

A fiatalos nő lendületesen beszél, mintha azon múlna, hogy a mellette hallgatagon ülő testvére elkerüli a kilakoltatást, ha engem meggyőz az igazáról. A túlfűtött érzelmekkel előadott történetből annyi tűnik ki, hogy a szociális alapon bérbe adott önkormányzati lakásban lányával és két unokájával élő, negyvenes éveit taposó asszonyt a kilakoltatás fenyegeti. A kevésszer megszólaló nő elismeri, hogy tartoztak, néha nem is kevés összeggel, de már minden elmaradásukat rendezték, és azt az ígéretet kapták, hogy maradhatnak. Az érdekét vehemensen védelmező testvére szerint a végrehajtó felbukkanása mögött az áll, hogy valakinek megtetszett a belvárosi lakás.

– Mások is tartoznak lakbérrel, mégis maradhatnak, miért pont minket akarnak kitenni? – teszi fel többször, de választ nem is várva a kérdést.

Akik már háromhavi fizetnivalóval tartoznak, azoknak a szerződését felmondják Illusztráció: Shutterstock

Nem egyedüli eset

Nos, nem ők az egyetlenek, akiknek távozniuk kellett. A zalaegerszegi önkormányzat tulajdonában lévő 730 bérlakásban élő emberek közül többen vannak, akik elmaradtak a fizetnivalókkal, ahogy ezt a LÉSZ Kft. ügyvezetője, Pais Kornél elmondta. Pár évvel ezelőtt, 2011-ben elérte a kinnlevőségük a 170 millió forintot, most pedig 100 milliót tartanak nyilván. Ebből 70 millió forint azonban olyan tartozás, amelyet a lakásokat már elhagyott volt bérlőktől igyekeznek behajtani. A bentlakók közül 150-200 bérlő hozta össze a 30 milliós tartozást. Ők általában fizetnek, csak késedelemmel, de ritkán érik el a 3 hónapos csúszást, ami már a szerződés felmondásához vezet.

Pais Kornél: A kinnlevőségünk 100 millió forint Fotó: archív

Kilakoltatás lett a végső döntés

Panaszosunk azonban kilóg a sorból sok szempont miatt. Egyike volt azoknak, akiket az Eötvös utcai öreg épületben lévő önkormányzati lakások lezárásakor helyeztek el máshol a városban. Az asszony a városközpontban 2012 közepén negyedmagával kétszobás lakást kapott, szociális helyzetére tekintettel – a bérlők kétharmada ilyen egyébként. Fél év alatt azonban háromhavi tartozást halmozott fel, ami jogszerű ok volt a szerződés felbontására, ez 2013. február elsején megtörtént. Attól a pillanattól kezdve jogcím nélkül használta az önkormányzati lakást, amelynek a díjait, közüzemi számláit később is rendszertelenül fizette. Volt időszak, amikor a tartozása elérte a 800 ezer forintot.

A bíróság már 2015-ben elrendelte a kilakoltatást, ám ennek végrehajtása évekig húzódott, nem egy esetben a kilakoltatási moratórium vagy éppen amiatt, hogy a bérlőnek igyekeztek segítséget nyújtani. Például az asszony bekapcsolódhatott az adósságcsökkentő közmunkaprogramba, de ezt nem csinálta végig, mint ahogy más lehetőséggel sem tudott élni. A város 2014- ben azzal is segített, hogy legfeljebb 200 ezer forint támogatást nyújtott azoknak, akik a lakhatással kapcsolatos tartozásukat törleszteni kezdték. Itt is elmaradt a részletekkel az asszony, márpedig a folyamatos fizetési hajlandóság a támogatás alapfeltétele lett volna, mint ahogy elvárás a bérleti szerződések évenkénti újrakötésekor is. Furcsállni lehetett azt is, hogy bár szociális helyzetére tekintettel kapta a bérlakást, huzamosabb elmaradás után mégis egy összegben több százezres tartozást fizetett ki.

Mindezt tetézte azzal, hogy rokonsága változó létszámban bukkant fel nála, nemegyszer megkeserítve a többi lakó életét. Ez olyan mértéket öltött, hogy akadt házbeli lakó, aki felajánlotta az önkormányzatnak, inkább megvásárolja a lakást, csak nyugta legyen.

Tehát évekig tartó huzavona után született meg a végső döntés ez év május elején, és kitűzték a kilakoltatást május 31-re. Az utolsó pillanatban azonban megint elnapolták azzal, hogy a soron következő közgyűlés elé kerülhet a bérlő kérelme a szerződés megkötésére. Ezt azonban az illetékes bizottság egyhangúlag elutasította, így a közgyűlés napján délután esedékessé vált a kilakoltatás. Végül erre nem került sor, mert a család a határidő előtt egy órával önként elhagyta a lakást, de időt kapva arra, hogy 30 napon belül elszállítsa hátrahagyott nagyobb ingóságait. A késedelmi kamat, a végrehajtáshoz kapcsolódó költségek százezer forintot meghaladó összege azonban még megfizetésre vár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában