Emlékművet avattak

2018.06.13. 09:30

Közösen emlékeztek és új kapcsolat született Cserszegtomajon

A nemzeti összetartozás napja alkalmából trianoni emlékművet avattak Cserszegtomajon, s bővítve a külkapcsolatokat egy testvértelepülési szerződést is aláírtak a napokban.

Keszey Ágnes

Bereczky Csaba fafaragó, Borsos Csaba, az adorjáni helyi közösség elnöke, Bartha Gábor helyi és Bartók Ede Ottó dálnoki polgármester az emlékműnél Fotó: Bereczky Csabáné

Bereczky Csaba fafaragó, a népművészet mestere alkotása az a kereszt, melyet a temetőben állítottak fel. A trianoni emlékművet az avatáson Bartha Gábor polgármester úgy jellemezte, hogy a kereszt a keresztény Európa és a Szent István alapította keresztény Magyarország jelképe, a korpusz helyén lévő szétszakított Nagy-Magyarország a nemzethalál vízióját vetíti elénk, a fényes, köríves lezárás az eget és a mennyet jelképezi, az emlékmű pedig egy nagy kövön áll, amely a fölboríthatatlanságot mutatja, az alapot adja.

Bereczky Csaba fafaragó, Borsos Csaba, az adorjáni helyi közösség elnöke, Bartha Gábor helyi és Bartók Ede Ottó dálnoki polgármester az emlékműnél Fotó: Bereczky Csabáné

Egy testvértelepülési szerződést is aláírtak az emlékmű avatása után Adorján településsel. Bélyegzővel majd a vajdasági település szeptemberi falunapján pecsételik meg az együttműködést, hogy az ottani lakosok is részesei lehessenek az új kapcsolat megszületésének. Az erdélyi Dálnok (melynek képviselői szintén jelen voltak az eseményen) már évek óta testvértelepülése Cserszegtomajnak, a vajdaságiakkal kibővülve pedig közös programokat is tervez a három falu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában