Színes programok

2018.06.25. 07:00

Romkocsma, népi mesterségek, esti vonatozás – Kitárták kapuikat a zalai múzeumok

Színes programokkal várták az érdeklődőket megyeszerte a múzeumok. Előadásokat, népi kismesterségek tárházát, de erdei kisvasutazást is szerveztek a szakemberek a Múzeumok Éjszakáján.

Korosa Titanilla, Szabó Zsófia, Hajdu Péter

Zalaegerszegen az intézmény nagy felújításából is előnyt kovácsoltak a szervezők

Zalaegerszegen a Göcseji Múzeumban a jelenlegi átmeneti helyzet ellenére késő estig nagy volt a forgalom. Már jó ideje az intézmény nagy felújítására készülnek, ennek megfelelően lebontották a kiállításokat. Azonban a programok, előadások sokszínűségével, érdekességével a múzeum munkatársai ugyanolyan sikeres, vagy még sikeresebb estét varázsolták az érdeklődő közönség számára, mint korábban. A megszokott kiállítások helyei részben új funkciót kaptak, a várostörténeti részben például romkocsma nyílt, máshol középkori öltözeteket próbálhattak, a restaurátorok segítségével képeket tisztíthattak a gyerekek.

 

Már régóta mondjuk, hogy ez az utolsó ilyen rendezvényünk, legalábbis egy ideig, és először persze gondot okozott, hogy mit csináljunk a múzeumok éjszakáján, hiszen elkezdtük lebontani a kiállításokat. De hamar jött a mentőötlet, amit egyszerűen romkocsmának hívunk, mert tényleg a kiállítás romjain igyekszünk kulturális párbeszédet folytatni a közönségünkkel, amikor azt mondjuk, hogy most mindent szabad – mondta Kaján Imre múzeumigazgató.

Idén is nagy sikere volt a törvényszéki látogatásoknak, és az esti mise után is sokan érkeztek a Mária Magdolna templomba, ahol dr. Kostyál László művészettörténész, a múzeum igazgató-helyettese a templomról és Johann Ignaz Cimbal freskóiról tartott érdekes előadást, majd Kissné Béres Katalin muzeológus invitált késő esti sétára, aminek során a belváros egykori vendéglőinek történetét elevenítette fel.

Minden, ami szövés, fonás, orsó, guzsaly, motolla

Nagykanizsán népi kézműves mesterségek tárháza, kincskereső kalandtúra és színházi előadás is várta az érdeklődőket szombaton a Thúry György Múzeumban.

Száraz Csilla igazgató elmondta: Immár 12. alkalommal csatlakoztak az országos, múzeumok éjszakája rendezvénysorozathoz.

Minden, ami szövés, fonás, orsó, guzsaly, motolla – e mottó jegyében szerveztünk különböző programokat, kapcsolódva egyik időszaki kiállításunkhoz, amely egyedi, népi textíliákat mutat be. Olyan elfoglaltságokkal kedveskedtünk a látogatóknak, amik közül minden korosztály talált tartalmas elfoglaltságot – összegezte Száraz Csilla.

Gyékényhorgászat, szövőkeretre fonaltekerés, mini régészet – sok gyermek élvezte a különleges játékokat. Két fiúcska, Lovrek Benedek és Bem Marcell ügyesen boldogult a takácsok egykori eszközeivel.

Csak az a baj, hogy a fonal a tartókeretről sokszor lecsúszik – így a srácok.

A kanizsai múzeumok éjszakáján díjátadóra is sor került. Az intézmény alapítójáról, néhai Kerecsényi Editről elnevezett emlékplakettet a kiskanizsai Horváth Jánosné Plander Julianna kapta, helytörténeti gyűjteménygyarapító és múzeumpártoló munkájának elismeréseként.

Lentiben

Lentiben a múzeumok éjszakája országos program keretében a Zalaerdő Zrt. fűrészüzem-bemutatóra, illetve éjszakai múzeumlátogatásra és erdei vasutas utazásra invitálta az érdeklődőket. Délután a látogatók a fűrészüzemben zajló munkáról kaphattak tájékoztatást, majd este a „Göcsej kincsei, az erdő és a fa” című kiállítást tekinthették meg.

– A hagyományoknak megfelelően zajlik idén is rendezvényünk – mondta Kaliba Mihály, az erdészeti társaság vasútüzemi műszaki vezetője. – A kiállítás éjfélig várja az érdeklődőket, közben 20 órakor esti vonatozásra is elindulhatnak a programra érkezők: kisvonattal Zajdáig.

A mintegy 1 órás vonatozás alatt bárki megcsodálhatta a tájat az esti órákban, és helyenként az erdő vadjai is szem elé kerültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában