Érmes helyezések

2018.06.16. 10:00

Gépírásban már a legjobbak közt a Thúry-iskola diákjai

A Thúry György Szakképző Iskola diákjai érmes helyezésekkel tértek haza a fővárosi Török Aladár országos tanulói gyorsíró-, gépíró és szövegszerkesztő versenyről.

Benedek Bálint

A thúrysok nem ismertek lehetetlent. Balról: Tóth Brigitta, Könyv Cintia, Kalmár Izabella Tímea, Tanai Tamás János, Gyurkó Vivien Fotó: Hodák Sándor

Kalmár Izabella Tímea 40 tanítványa mindhárom versenyszámban összemérte a tudását a múlt században fiatalon elhunyt, de nagy tehetségű gyorsíróról elnevezett szakmai viadalon. A pedagógus szerint az elmúlt időszak rengeteg, a tanulókkal közösen végzett munkával, a felkészülés jegyében telt.

– Kitartó, szorgalmas fiatalok vettek körül, akik az órai tananyagokon kívül vállalták a pluszkihívásokat, aktívan részt vettek a differenciált óravezetéssel tartott órák munkáiban – mesélte Kalmár Izabella Tímea. – Valóban öröm volt a munka, hiszen elkészítették a számukra kijelölt feladatokat, meghallgatták, és ami a legjobb, megfogadták a tanácsokat, lelkiismeretesen végezték a gyakorlatokat. A felkészülés során sok – a versenyszintet meghaladó – egyenletes sebességű és fokozódó diktátumot készítettem a versenyzőknek, megbeszéltük és elemeztük az általuk készített írásokat.

A thúrysok nem ismertek lehetetlent. Balról: Tóth Brigitta, Könyv Cintia, Kalmár Izabella Tímea,
Tanai Tamás János, Gyurkó Vivien Fotó: Hodák Sándor

A szövegszerkesztés versenyszámra 12 diákkal készültek, akik közül mindenki remekül teljesített. Megtudtuk: a versenyszabályzatot az idei évtől módosították, így az már jobban igazodik a világbajnokság követelményeihez. Mindegyik, így ez a kategória is nagy koncentrációt és precizitást igényel, mivel egy-egy helyes megoldásért 100 pont jár, ugyanakkor egy-egy helytelenért 500 pontot is lehet veszíteni. A thúrysokat viszont nem lehetett zavarba hozni. A középiskolások számára kiírt tanuló II. kategóriában Könyv Cintia első, tanuló I. kategóriában Tóth Brigitta harmadik, ifjúsági II. kategóriában Gyurkó Vivien első, ifjúsági I. kategóriában Fila Edina harmadik helyezést ért el. A kiváló helytállásnak köszönhetően a versenyzők mind csapatban, mind a pontszerző versenyben ezüstérmet szereztek.

– Évek óta rendszeresen szerepelnek a tanítványaim gépírásversenyeken is – folytatta Kalmár Izabella Tímea. – A felkészülés során erősítjük a helyes írástechnikát, mozdulat- és szógyakorlatokat, nehéz betűfogásokat tartalmazó feladatokat. S ha ez még nem lenne elég, akkor sebességfokozó másolásokat írunk, figyelemösszpontosító gyakorlatokat végzünk. Az idei évben ötven iskola 513 versenyzője írt sikeres versenydolgozatot. Büszkék vagyunk arra, hogy a Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége iskolánk tanulójának, Tanai Tamás Jánosnak ítélte a 2018. évi középiskolai tanulók legjobb gépírója címet. A végzős Tamás az elmúlt évek során bebizonyította, hogy koncentráltságával, versenyszellemével, kitartó munkájával fantasztikus eredményekre képes. Ezúttal is kiváló felkészültségéről tanúbizonyságot téve tanuló I. kategóriában szinte hibátlan dolgozatával aranyérmet szerzett. A többi thúrys fiatalra sem lehetett panasz, hiszen csapatban az 5., a pontszerző versenyben pedig a második helyen zártak a mezőnyben.

– Az évek során megszerzett rutint ismételni kellett, így nem okozott nagy kihívást a helytállás – mondta Tanai Tamás János. – A többi, sűrűsödő iskolai feladat mellett azért mindig jut idő a gyakorlásra, és jól ment minden, terv szerint haladt. Nem is értesültem azonnal a kitüntető címről, ezért különösen örülök, hogy országosan is letehettem valamit az asztalra. Az érettségi után azon leszek, hogy az itt megszerzett tudást beépítsem a jövőmbe. Jogi pályára készülök, ahol a versenyzésről sem mondanék le, olyan jó közösség vesz körül a versenyeken, amely állandóan inspirál.

A kanizsai szakképző iskola ugyancsak nagy elismerésnek tartja, hogy a versenyt szervező szövetség elnöke, Jakabné dr. Zubály Anna elismerően szólt a tanulóikról. Az intézménybe eljuttatott leveléből kiderült: kifejezetten üdvözlik, hogy fontosnak tartják a tehetségek felkarolását, oktatását és a pedagógusok kivételes áldozatvállalását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában