Példaképek a mának

2018.06.16. 15:25

Európa védőszentjeire, Szent Cirillre és Szent Metódra emlékeztek Zalaváron

Európa társ-védőszentjei Cirill és Metód előtt tisztelegtek szombaton a zalavári Történelmi Emlékparkban. A Szlovák és a Magyar Katonai Ordinariátusok hét éve hagyományos ünnepségén jelen volt a szomszéd ország védelmi és hazánk honvédelmi minisztere és a két katonaság tábori püspöke.

Keszey Ágnes

A megemlékezés koszurúzással zárult

Az ünnepségen elhangzott: a szlovák és a magyar katonai püspökségek számára a megemlékezés nem pusztán tisztelgő főhajtás, hanem a két nemzet tagjainak, az országok katonáinak és katonapapjainak imádsággal átszőtt baráti találkozása, akik Szent Cirill és Metód örökségét megbecsülve és az egyazon értékeket szem előtt tartva, az egy és igaz Isten gondviselésébe tudnak kapaszkodni.

- Szeretnék köszönetet mondani azoknak a zarándokoknak, híveknek, akik ma eljöttek ide, akik fontosnak tartják, hogy évről évre visszatérjenek a megemlékezésre. Köszönöm, hogy hírét viszik: van egy hely Magyarországon, egy kis falu, ahol Európa társvédőszentjeinek Szent Cirillnek és Szent Metódnak lába a földet érintette. Hírét viszik, hogy Zalaváron, a kereszténység egyik bölcsőjében jártak, ahol szlovák, cseh, bolgár, orosz, magyar nemzetek békességben élnek egymással, hiszen hitünk, vallásunk összeköt bennünket. Mert minden, ami Istentől született, legyőzi a világot, és az a győzelem, amely legyőzte a világot, a mi hitünk – hangsúlyozta Horváth Ildikó, Zalavár polgármestere köszöntőjében.

A Fővárosi Szlovák Önkormányzat elnöke, Horti Andrásné felidézte a két kiemelkedő személy szobrának felállítása után két éve a park bejáratánál Zalavár történelméről szóló szlovák nyelvű információs táblát is kihelyezett a szervezet. Szavai után Magyarország honvédelmi minisztere úgy fogalmazott: Szent Cirill és Metód olyan évezredes példaképek, kiknek tettei, üzenetük ma is érvényes: tegyük biztonságossá és erőssé Európát.

- Olyan üzeneteket- nevezetesen a békét, a megbékélést és a megértést- hirdetnek nekünk, amelyek napjainkban is időszerűek. Megmutatják, hogy sok bonyolult vallási és kulturális, polgári és nemzetközi sajátosságban, különböző közösségekben hogyan kell életképes egységet keresni- hívta fel a figyelmet dr. Benkő Tibor. Péter Gajdoš, Szlovákia védelmi minisztere szerint példájuk – hogy összekötötték az embereket- inspirációul kell szolgáljon mind a politikusok, mind a katonák számára: nem szabad polarizálni a társadalmat és közös küldetésnek kell lennie, hogy jól szolgálják az embereket a nemzet javára.

A megemlékezés koszorúzással zárult, ahol az ünnepség szónokain kívül a szlovák és magyar katonai ordinariátus püspöke: František Rábek és Bíró László is tisztelgett Cirill és Metód előtt, majd szentmisét tartottak a Történelmi Emlékparkban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában