mezőgazdasági gépek kavalkádja

2018.06.24. 20:00

Delejező erővel hatott a dutrafüst Borsfán

A fülek hallójáratait a felbőgő motorok kemény decibeljei alaposan próbára tették, csakúgy, mint a tüdőt a benzinfüst és a dízelgőz. Mégsem ágáltak ez ellen az emberek szombaton a faluban.

Szabó Zsófia

Ugyanis mindenki szeme-lelke „jóllakott” a látványtól, már ami a veterángép- és Dut­ra-találkozó járműpalettáját illeti. A nagyszabású rendezvényre immár hetedik alkalommal várta a traktorok szerelmeseit, tulajdonosait az ország minden tájáról a Veterán Gépekért és Traktorokért Baráti Egyesület, amelyet anno a helybéli Bánfai Zsolt alapított.

Leánya, Bánfai Adrienn, aki szintén a szervezőcsapat „motorja”, elmondta: értéket képviselnek az eseménnyel, a magyar gépgyártás virágkorát szeretnék bemutatni a 21. században.

– Szőnyből, Mezőkövesdről, Gyöngyösről, Balatonboglárról, Barlahidáról és Kiskőrösről is ellátogattak dutrás szakemberek a találkozóra – részletezte Bánfai Adrienn. – Mi mindnyájan egy nagy család vagyunk, a dutrások nagyon összetartók. Rendszeresen részt veszünk egymás programjain – árulta el a csinos, civilben pedagógus hölgy, aki férfiakat meghazudtoló módon otthonosan mozog a Dutrák világában. Mi több, ő maga is tulajdonosa egynek: Emmának, a kalocsai mintával pingált Dutra UE28-nak.

Gépkuriózumok tömkelegéből egyébként sem volt hiány a találkozón. A D4K-B 1000 vagy a 90-es változat megbabonázta a látogatókat, ám a beizzított Hoffertől is leestek az állak.

Bélyeg helyett 15 cséplőgép

Utóbbi ritkaság a Nagyberkiből érkezett Zelfel György egyik becses tulajdona. Ma már pihen a „jószág”, aktívan nem dolgozik. Találkozókon viszont büszkén mutatja meg Hofferrel hajtott cséplőgépét a büszke gazda. Persze azért a rendezvény egyik fő attrakciója, a cséplőbemutató során még megcsillogtatta kincsét a somogyi traktorrajongó.

– Jobb lenne, ha bélyeget gyűjtenék, mert azok picik – nevetett Zelfel György. – Ehelyett a cséplőgépeket kedvelem, 15 van belőlük otthon, pedig elég nagy helyet foglalnak el. Napjainkban modern kombájnok vannak, amelyek aratnak, csépelnek, tisztítanak egyben. Közel félezer ember munkáját tudják helyettesíteni. A régi cséplőgéphez, amelyet a találkozón is bemutattunk, még népes, majd két tucat főt számláló kiszolgálószemélyzet kellett – nosztalgiázott a férfi.

A száznál is több járműcsoda felvonulása mellett Dut­ra-festmény-tárlat és szórakoztató programok is színesítették napot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában