A tankönyveken túl

2018.06.09. 08:00

A szakmáról szólt a pénteki nap az egerszegi Munkácsy-iskolában

Ki alkotta meg az első borotvapengét, milyenek voltak évtizedekkel ezelőtt a hajcsavarók, hajszárító búrák, hányféle eszközzel dolgoztak a fodrászok?

Arany Gábor

Horváth Emilné mesterfodrász tartott rövid bemutatót a programon. Balján a segítője, Tamási Evelin, a székben pedig a modell, Hegedűs Liliána ül Fotó: a szerző

Ezekre a kérdésekre is választ kaphattak a diákok pénteken azon a szakmai napon, ami a megyeszékhelyi Munkácsy Mihály szakgimnázium és szakközépiskolában zajlott le.

Horváth Emilné mesterfodrász tartott rövid bemutatót a programon. Balján a segítője, Tamási Evelin, a székben pedig a modell, Hegedűs Liliána ül Fotó: a szerző

És nem csak a fodrászoknak, ahogy az Molnár Tibor, az intézmény megbízott igazgatója szavaiból kitűnt. Az úgynevezett pályaorientációs napjukat kötötték össze az iskolai tananyagban nem szereplő, szakmai érdekességeket bemutató foglalkozásokkal. Az autószerelő és autóvillamossági tanulók ellátogattak az épülő járműipari tesztpályára, hogy megismerkedjenek az ott folyó munkával. A mechatronikai technikusok egy egerszegi gépipari cégnél ipari robottal ismerkedhettek. A hegesztő és gépi forgácsoló tanulóik pedig megyeszékhelyi fémipari cégeket látogattak meg.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy a nap során pénzügyi ismeretekről hallgathattak előadásokat a tanulók és életviteli tanácsokat is kaptak. Ez utóbbin olyan tudnivalókkal is igyekeztek őket felvértezni, amelyek az iskolából kikerülve elősegítik számukra a sikeres állásinterjút.

A fodrászoknak élménybeszámolóval színesített programot állítottak össze, köszönhetően mások mellett Vargáné Kiss Csilla szakoktatónak és a szakmában fél évszázadnál többet eltöltött Horváth Emilné mesterfodrász előadásának. Az évtizedekkel korábban használt eszközöket is kiállítva mutatták be a napjainkig tartó fejlődést, valamint még a fodrászok régi öltözékével is megismerkedhettek a diákok, akik a látott-hallott érdekességekből rendezett vetélkedővel zárták a napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában