A csitári hegyek alatt

2018.06.13. 10:30

A Felvidékre látogattak a cserhátis diákok

A Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti Sándor Szakképző Iskolájának és Kollégiumának 5 diákja a Felvidéken járt nemrég – tájékoztatta lapunkat Farkas Tünde, az intézmény pedagógusa.

Horváth-Balogh Attila

A diákok sok élményt gyűjtöttek Fotó: Farkas Tünde

Mint elmondta: Czigány Mar­cell, Buni Roland, Huszár Krisztián, Török Milán és Weiner Dániel a Rákóczi Szövetség szervezésében látogathatott el a Felvidékre. Az ott eltöltött három nap alatt a fiatalok választ kaptak többek közt azokra a kérdésekre, hogy hány magyar él ma Szlovákiában, milyen problémákkal küzdenek az ottani magyarok, mit gondolnak a szlovákok a magyarokról, illetve hogy mi a különbség a szlovákok szemében a Madarsko és az Ugorsko elnevezés között (így különböztetik meg egymástól a történelmi és a mai Magyarországot).

A diákok sok élményt gyűjtöttek Fotó: Farkas Tünde

Makraméztak és bőröztek Szalkán, megmászták a gimesi romokat, jártak abban a deáki templomban, ahol az első összefüggő magyar nyelvemlék, a Halotti beszéd és könyörgés másolatát megtalálták. Megkoszorúzták továbbá Eszterházy János sírját, akit még mindig hazaárulóként tartanak számon Szlovákiában, és egy magánbirtokon temették el, ahol múzeumot és kápolnát is építettek a tiszteletére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában