Szent Flórián

2018.05.08. 07:00

Ünnepeltek Zala megye tűzoltói

Védelmezőjükre, Szent Flóriánra is emlékeztek a tűzoltók hétfőn, hivatásuk megyei napján, amit idén Búcsúszentlászlón tartottak meg.

Arany Gábor

Tódor Szabolcs esperes plébános áldotta meg a tűzoltók szolgálatába álló járműveket

Fotó: Arany Gábor/ Zalai Hírlap

Az esemény szentmisével kezdődött a Szent László-templomban. Beszédében Egri Gyula tűzoltó ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője kiemelte: korunk tűzoltói számára is Szent Flórán testesíti meg az önfeláldozást és a bátorságot.

Élete és halála az emberség, az önzetlen segíteni akarás, a hősies bátorság jelképévé vált.

Szent Flórián alakja megtestesíti a bajtársiasság és a becsület erényét is. Éppen e tulajdonságok, a kitartó, alázatos helytállás alapján a tűzoltói a legmegbecsültebb hivatások egyike. Az igazgató szólt az erősödő önkéntes tűzoltói mozgalomról, ami a társadalom öngondoskodási képességének egyik fontos mutatója.

Az ünnepségen számos elismerést adtak át, ennek kezdetén egyebek mellett elhangzott, hogy dr. Pintér Sándor belügyminiszter Szent Flórián Érdemjelet adományozott dr. Bangó Szilárd Lóránt tűzoltó ezredesnek, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság hivatalvezetőjének. Tűzoltósági tanácsosi címet kapott Bajsz András tűzoltó alezredes, a megyei igazgatóság tűzoltósági főfelügyelője.

Tódor Szabolcs esperes plébános áldotta meg a tűzoltók szolgálatába álló járműveket
Fotós: Arany Gábor/ Zalai Hírlap

Az ünnepségen Tódor Szabolcs plébános megáldotta a Lenti hivatásos tűzoltóságra került új R16-os gépjárműfecskendőt, valamint a hévízi önkéntes tűzoltók új csapatszállító kisbuszát. Ezt követően a Flórián parkban a közelmúltban elhunyt tűzoltó bajtársak emlékére fát ültetett az igazgatóság három vezetője, Egri Gyula, Takács Ottó és Csóka Antal tűzoltó ezredesek.

A rendezvényt koszorúzás zárta. Szent Flórián szobránál a megyei igazgatóság vezetői, valamint a tűzoltó és polgári védelmi nyugdíjasok egyesülete, illetve Keszthely város nevében fejezték ki tiszteletüket ily módon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában