Hagyomány

2018.05.23. 07:20

Tisztelet a hősök emlékének Csödén

A hagyományoknak megfelelően ebben az évben is pünkösdkor tartotta falunapi rendezvényeit az őrségi település.

Gyuricza Ferenc

programban a Salla néptáncegyüttes is közreműködött Fotó: Gy. F./ZH

A kétnapos program szombaton este szórakoztató rendezvényekkel indult, majd másnap kora délután a község emlékparkjában, a II. világháborús emlékműnél következett koszorúzással egybekötött megemlékezés. Ennek szónoka Vigh László országgyűlési képviselő volt, aki többek között a XX. század sorsfordító eseményeiről emlékezett meg. Mint mondta, a rengeteg emberáldozattal járó II. világháborút egy olyan világégés, az 1914 és ’18 közt lezajlott I. világháború előzte meg, amelynek hatásait ma is érezzük. A trianoni békediktátum óta azért küzd a magyarság, hogy az elszakított nemzettársaink azonos jogi, gazdasági és politikai feltételek között élhessenek, mint az anyaországban maradottak. Emellett a XXI. századnak, napjainknak egy másik fontos kihívása is van, melynek során a kultúránk, a keresztény vallásunk és a nyelvünk megmaradása a tét.

programban a Salla néptáncegyüttes is közreműködött Fotó: Gy. F./ZH

Vigh László azt is javasolta: a település emlékparkját egészítsék ki további emlékművekkel. Az I. világháborús hősök, az ’56-os események, de akár az 1848–49-es forradalom és szabadságharcban részt vett helyiek iránti tiszteletét is kifejezheti így a közösség.

A falunapi program a zalalövői Salla néptáncegyüttes, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház művészei, a Reason zenekar, valamint Éder Gábor és Herczeg Zsófia énekesek műsorával folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában