Ladik

2018.05.19. 13:00

Szó szerint Varázsgömb – Beszámoló az általános iskolások Ladik vetélkedőjének zalai döntőjéről

Az idei Ladik-vetélkedő résztvevőit lapunk főszerkesztője, Horváth A. Attila köszöntötte, jelezve, a hírlap számára is megtiszteltetés, hogy a diákok immár tizenegy éve vesznek részt az olvasást és a hírek iránti érzékenységet szorgalmazó kezdeményezésben.

Arany-Horváth Zsuzsa

A győztesek: Végh Virág, Konrád Zsoltné tanárnő, Herczeg Eszter, Homoki Fatime, Soós Loretta,Mogyorósi László Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A vetélkedő háromtagú zsűri előtt zajlott: Bedő Zsuzsa, a megyei oktatási hivatal munkatársa immár hagyományosan töltötte be az elnöki szerepet, mellette Magyar Hajnalka és Arany Gábor, a Zalai Hírlap két munkatársa értékelte a csapatok teljesítményét. A zalaegerszegi Landorhegyi-iskola növendékei Varázsgömb csapatot alkotva Konrád Zsoltné felkészítő tanárral érkeztek, a vonyarcvashegyiek „Szó szerint” csapatát Kósa Tamás tanár kísérte, míg Galambokról Kalózhajó érkezett, őket Farkas Józsefné készítette fel a „ladikolásra”.

A győztesek: Végh Virág, Konrád Zsoltné tanárnő, Herczeg Eszter, Homoki Fatime, Soós Loretta,Mogyorósi László Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

A kiadónk munkatársai által összeállított kérdések között nagy sikert aratott a Mátyás királlyal, Pápai Jocival készítendő interjú, de a képaláírások megfogalmazásakor is kreativitásról és szellemességről tettek tanúbizonyságot a gyerekek. Harry herceg és a vele éppen ma összeházasodó Meghan szerepelt az egyik képen: Harry behajolt egy csomó apró angol zászló közé, míg menyasszonya a hátára tette a kezét. A fotó a „Szó szerint” csapattól az alábbi képaláírást kapta: „Gyere drágám, most nem kapsz zászlót!”. (A csapattagok: Bedő Barbara, Czigány Fanni, Galambos Péter, Koma Nikol és Németh Barbara.)

A gyerekek nyomoztak a kisbolti betörés után, csatakiáltást írtak, véleményt formáltak az újságolvasási szokásokról. Utóbbi kapcsán még az is elhangzott, a nyomtatott lap nem rongálja annyira a szemünket, mint a számítógép képernyője és a telefon kijelzője, és a hírek is hitelesebbek, mint a világhálón. A mindvégig szoros verseny során az is kiderült, mennyire változik meg egy történet, ha öt ember meséli egymás után, ahogy az előtte szólótól hallotta, anélkül, hogy az eredetit ismerné. (A játék neve: Miből lesz a pletyka?) Menet közben az újságírók értékelték a feladatokat, végül Bedő Zsuzsa zsűrielnök összegezte a versenynap élményeit. Elmondta, okos, felkészült diákok szálltak a „Ladikba”, ezt az is mutatja, hogy a megszerzett pontok között alig volt különbség. Úgy vélte, a komolyság mellett a humor is megmutatkozott a megoldások során.

A végeredmény szerint a bronzérmet a galamboki gyerekek szerezték meg, a második helyen a vonyarciak végeztek, a vetélkedőt a zalaegerszegi Landorhegyi-iskola Varázsgömb csapata nyerte. A diákok 10, 20 és 30 ezer forint értékű utalványt és tárgyjutalmakat nyertek, a győztes pedig május 30-án részt vehet a regionális döntőn, amit a kislődi Sobri Jóska Kalandparkban rendeznek meg. Biztosak vagyunk benne, hogy jó hírét keltik Zala megyének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában