favédelem

2018.05.22. 08:27

Mentik a gesztenye- és hársfákat dél-Zalában

Folytatódik a dél-zalai város hárs- és gesztenyefáinak injektálásos védelme. Az eljárás során a szakemberek felszívódó rovarölő szert juttatnak a fák nedvkeringésébe.

Horváth-Balogh Attila

A munkálatokat Eigner Péter (képünkön) végezte kollégájával, Kantó Istvánnal Fotó: Horváth-Balogh Attila

A beavatkozást már a korábbi években is végezték. A lényege, hogy megfúrják a fa törzsét, a lyukba növényvédő szerrel töltött fecskendőt helyeznek és fokozatosan a növény szövetei közé juttatják a kemikáliát.

- A szakemberek a tavalyi kezelést ismétlik meg ezekben a napokban – bocsátotta előre Fitos István, a Via Kanizsa Városüzemeltető Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. – Az eljárással az idősebb, 30-40 éves fákat szeretnénk megmenteni az utókornak. A beavatkozás összesen 172 darab fát érint, nem csak vadgesztenyét, hanem hársot is. Az előbbi legveszélyesebb kártevője az aknázómoly, amely a fa leveleit teszi tönkre, melyek emiatt a kelleténél korábban lehullanak, drasztikusan csökkentve a növény vegetációs idejét. A hársfát pedig leginkább a levéltetű károsítja szívogatásával. S nem mellesleg az állat élettevékenysége közben egy ragacsos anyagot, az úgynevezett mézharmatot is kiválaszt. Mivel ez édes, vonzza a méheket és a darazsakat, így a fertőzött fák körül megnő a szúró-csípő rovarok száma, s ezek gyakran zavarják a járdán, a hársak alatt sétáló gyalogosokat. Másrészt az autóra, szélvédőre hulló mézharmat is sok bosszúságot okoz a gépjármű-tulajdonosoknak…

A munkálatokat Eigner Péter (képünkön) végezte kollégájával, Kantó Istvánnal Fotó: Horváth-Balogh Attila

Fitos István hozzátette: a 172 fa védelme nettó egymillió forintba került. Most az Aradi udvar, Tripammer út, 56-os Emlékkert, Garay utca, Űrhajós utca és a központi temető fáit kezeltették a szakemberekkel.

- A speciális eljárást az indokolja, hogy az idős, magas fákat más módszerrel nehéz lenne úgy megpermetezni, hogy az hatékony legyen, a korona belsejébe gyakorlatilag lehetetlen bejuttatni a vegyszert – tette hozzá a vezérigazgató. – A tavalyi év után jók a tapasztalataink, a kezelésnek köszönhetően tovább meg tudták őrizni lombjukat az érintett gesztenyefák és a hársak is kevésbé szenvedtek a kártevőktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában