Nyomott hagyott az idő

2018.05.05. 12:00

Mállott a vakolat a kilimáni templomról

Felújítják a helyi Nagyboldogasszony Római Katolikus Templom homlokzatát. Elkerülhetetlen volt már a helyrehozatal: az épület vakolata több helyütt mállott.

Szabó Zsófia

A kivitelező munkatársa, Kantó Gábor dolgozik az épület sérült homlokzatának rendbetételén Fotó: A szerző

A közel negyed évszázada épített templom a falu egyik éke. Az állagmegóvó munkálatok mellett az épület környezetének rendben tartására is nagy figyelmet fordítanak Kilimánban.

Mindezek ellenére az idő nyomot hagyott a templomon. A legnagyobb problémát az okozta, hogy az épület torony alatti részéről már jó ideje apró darabokban hullott a vakolat. Különösen a nagy esőzések, a párás időjárás következtében „pörgött le” a templom bejárata feletti rész.

A kivitelező munkatársa, Kantó Gábor dolgozik az épület sérült homlokzatának rendbetételén Fotó: A szerző

Balesetveszélyt mindez nem okozott, esztétikai problémát viszont igen, melynek orvoslására azonban nem állt rendelkezésre a kellő anyagi fedezet a kilimáni egyházközségnél.

Pusztai Szabolcs világi elnök elmondta: ezért kérték a Kaposvári Egyházmegye segítségét a templom helyrehozatalához.

- Egy projekt jóvoltából 400 ezer forint támogatást adott a püspökség a felújításra, ami az előzetes kalkulációk szerint fedezi a kivitelezés költségét – jelezte. – Már neki is láttak a szakemberek a rendbetételnek. Elsőként a sérült, beázott felületet távolították el, ezt követően új alapozó réteget hordtak fel a homlokzat érintett részére. A munkálatok utolsó fázisaként pedig az eredeti színét is visszakapja a felület – összegezte Pusztai Szabolcs.

A kilimáni egyházközség világi elnöke hangsúlyozta: az előzetes tervek szerint a munkával e hónapban végez a kivitelező. A szentmiséket a felújítás ideje alatt is a templomban, a megszokott rend szerint tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában