Biztonságos munkahely lett

2018.05.30. 07:00

Díjat nyert a Rotary a Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatán

A Nemzetgazdasági Minisztérium által kiírt Helyes gyakorlat a munkavédelmi oktatásban című pályázaton biztonságos munkahely címet nyert a Rotary Fúrási Zrt.

Benedek Bálint

Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A pályázat célja az volt, hogy megtalálják azokat a munkáltatókat, amelyek újszerű, hatékony módszerek, eszközök alkalmazásával valósítják meg a munkavédelmi oktatást a munkahelyeken.

Az olajbányászati tevékenység jelentős veszélyekkel jár, mivel a tevékenységek döntő többségét nagy és bonyolult erőgépekkel, magasban, robbanásveszélyes és az időjárás viszontagságainak kitett környezetben, napi 24 órában végzik. A Rotary úgy véli, a balesetek csökkentése, elkerülése érdekében az egyik legcélravezetőbb módszer a hatékony oktatás.

– Hiszünk abban, hogy a megfelelően felkészült, szabályokat ismerő és betartó munkavállalókat kevesebb baleset éri – fogalmazott Szalai Román, az egészség-, biztonság-, környezetvédelemi és minőségbiztosítási szektor igazgatója. – A korábbi évek baleseteinek kivizsgálása során feltárt hiányosságokra reagálva az elmúlt öt évben szignifikáns változások mentek végbe a komplex oktatási és tájékoztatási rendszer fejlesztésében. Társaságunk elkötelezett munkavállalóinak folyamatos fejlesztése iránt, a munkavédelmi oktatás újszerű módszereinek, eszközeinek alkalmazásával. A pályázati anyag beadása során fontosnak tartottuk, hogy ne csak egy oktatási példát ragadjunk ki, hanem egyben szemléltessük az általunk felépített komplex oktatási rendszert. A pályázatban bemutattuk az új dolgozók oktatását, havi egészség-, biztonság-, környezetvédelem (EBK) oktatási rendszerünket, havi jelentésünket, a biztonságtechnikai megbeszélések fontosságát. Kiemeltük, hogy a cég átfogó kockázatértékelése nem az asztalfióknak készül. A teljes kockázatértékelést részekre osztottuk, oktatási anyagot készítettünk belőle, amelyet minden hónapban ismertetünk minden munkavállalóval, így az év során a teljes koc­kázatértékelési anyag oktatása maradéktalanul megtörténik a munkahelyeken. A munkavállalók úgynevezett kisokost kapnak, ami egy összehajtogatható füzet, s tartalmazza a legfontosabb EBK-rendszereket, szabályokat. Ez zsebben tartva minden pillanatban a dolgozók rendelkezésére áll.

Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Mindemellett kiterjed az oktatásuk a látogatókra és az alvállalkozókra is, akik a fúráspontra és telephelyekre érkezést követően biztonsági útmutatót kapnak az oda érvényes főbb szabályokról.

– Óriási elismerés ez társaságunknak – fogalmazott László Zoltán vezérigazgató. – A díj azt mutatja, hogy a kialakított komplex munkavállalói oktatási rendszerünk, az általunk működtetett folyamatos tréningrendszer országos összehasonlításban kiemelkedő színvonalú.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában