Verseny

2018.05.06. 09:00

Egy petrikeresztúri család készítette a Mangalica Fesztivál legjobb körtepálinkáját

A múlt hét végén a sportcsarnok környékén négy napon át zajlott, immár hetedik megye- székhelyi Pálinka és mangalica majális sikeres újításának többek között a pálinkamustra bizonyult.

Arany Horváth Zsuzsa

Székedli Bertold, a szervező egyesület vezetője, Nagy Erzsébet nyertes a fődíjjal és Hegedűs László műsorvezető a pálinkaverseny díjátadója után a múlt hét végi egerszegi Mangalica majális sátrában Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A kifejezetten zalai termelőket invitáló versenyre összesen 58 minta érkezett. (Tavaly a majálist szervező Gasztokulturális Egyesület a házi söröknek rendezett hasonló seregszemlét, s meg is választotta Zalaegerszeg házi sörét.) A hagyományos szilva, barack, cseresznye, meggy és körte mellett megjelentek a modernnek számító ízek, mint a málna, a birs, az alma, a ringló, a szőlő is. A szervezők bronz, ezüst és arany minősítéssel jutalmazták a nedűket. A legjobbak jutalmul ezenkívül zalakarosi fürdőbelépőt is kaptak. A megye számos pontjáról érkezett amatőr pálinkászok legjobbja pedig kiemelt arany minősítést igazoló oklevelet vihetett haza, amit sárvári fürdőbelépővel egészítettek ki az ítészek. A győztest mi is megszólítottuk a majális forgatagában.

A verseny nyertese elküldte szerkesztőségünknek a kitűnő termést adó, matuzsálemi korú körtefa fotóját Fotó: Kálmán László

- Nagyon meglepődtem, nem számítottam rá, hogy arany minősítést, és a legjobbnak járó elismerést is megkapom, nagyon örülök, ezek szerint érdemes volt megmentenünk a körtefáinkat – fejezte ki kellemes meglepetését elöljáróban Nagy Erzsébet, a kiemelt elismerés tulajdonosa. – Petrikeresztúron, annak is a győrfiszegi részén, a szüleim volt birtokán áll két nagyon idős körtefa, gyerekként úgy hallottam a nagyapámtól, hogy még az ő nagypapája ültette őket, tehát az én ükapám. A birtokot mi gondozzuk, nem volt szívünk kivágni a fákat, egyébként is a kert a mindenem, a saját portánk is úgy néz ki, mint egy botanikus kert. Ez a hobbim, újabban kifejezetten régi fajtájú szőlőket is ültettem, méghozzá a szintén régi, hagyományos tőkés műveléssel. Nohát és otellót telepítettem, de keresem a régi almafajtákat is. Ez irányban most bővülünk. Már jövő tavaszra is megterveztem az oltóalanyokat.

Székedli Bertold, a szervező egyesület vezetője, Nagy Erzsébet nyertes a fődíjjal és Hegedűs László műsorvezető a pálinkaverseny díjátadója után a múlt hét végi egerszegi Mangalica majális sátrában Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Nagy Erzsébet szülei már 15 éve nem élnek, de a birtokuk takaros, a gondos kezeknek köszönhetően.

- A nyár közepén érő úgynevezett nagyasszony körtefa termése friss gyümölcsként nem nagyon fogyott a családban, ezért öt éve próbálkoztunk meg először a pálinkaként való hasznosításával. Mi daráljuk le, kétszer is, gyakran kevergetjük, a mamáék régi töméskamrájának hűvösében tartjuk, nem kint a napon, végül Vasváron főzik le. Legutóbb rengeteg gyönyörűen érett körte lett, így talán nem csoda, hogy jó pálinka készülhetett, úgy 50 liter jött ki belőle – mesélte Nagy Erzsébet, aki egyébként Zala-egerszegen dolgozik köztisztviselőként. Három gyermeke már felnőtt, unokák is vannak, ha tehetik, mindannyian besegítenek a ház körüli munkában. A legfőbb segítség Nagy Erzsébet párja, aki régóta szakértelemmel fog az efféle tevékenységbe.

- A pálinka családi ajándékként fogy el, ünnepekre adjuk, de mi is szeretjük, tiszta ital.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában