Püspöki Grácián sírjánál koszorúztak

2018.05.28. 08:00

A honvédelem napját ünnepelték Püspöki Grácián válickapusztai sírjánál

A honvédelem napja tiszteletére, a Magyar Honvédség születésének 170. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést szombaton Pusztaszentlászló -Válickapusztán, Püspöki Grácián emlékhelyénél.

Fincza Zsuzsa

A MATASZ nevében Makkos István nyugállományú honvéd őrnagy, azalai szervezet elnöke(jobbról) és SzitaJános nyugállományú honvéd alezredes koszorúzott Fotó: Fincza Zsuzsa/ ZH

 

A MATASZ nevében Makkos István nyugállományú honvéd őrnagy, azalai szervezet elnöke(jobbról) és SzitaJános nyugállományú honvéd alezredes koszorúzott Fotó: Fincza Zsuzsa/ ZH

A Magyar Tartalékosok Szövetségének (MATASZ) Zala megyei szervezete kezdeményezésére, a pusztaszentlászlói önkormányzat támogatásával tartott ünnepségen részt vett a Nemzetközi Szent György Lovagrend zalai küldöttsége, s jelen voltak a Horvát Tiszti Szövetség koprivnicai egységének képviselői, valamint a MATASZ vasi vezetői.

Beszédében Sághegyi Attila alezredes, a Zala Megyei Védelmi Bizottság katonai referense felelevenítette az 1849. május 21-én történt jeles eseményt, amikor Püspöki Grácián, a zalai 47-es honvédzászlóalj zászlótartó őrmestere kitűzte a visszafoglalt Budai Várra a nemzeti színű zászlót. Hangsúlyozta: forradalmunkat és a kivívott jogokért folytatott harcunkat az akkori világ egyik legnagyobb, legkiképzettebb hadserege sem tudta egymaga leverni – az osztrák császár az orosz cár segítségét kérte ehhez. Varga János, Pusztaszentlászló polgármestere a település örömmel vállalt kötelességeként szólt Püspöki Grácián emlékhelyének gondozásáról. Elmondta, büszkék rá, hogy falujuk a magyar honvédelem napi megemlékezés helyszínéül szolgál. Az ünnepséget a helyi óvodások és a Pusztaszentlászlóért Közhasznú Egyesület Dalkörének műsora színesítette. A megemlékezés végén a MATASZ zalai és vasi képviselői, a lovagrend zalai küldöttsége és az önkormányzat vezetése koszorút, a horvát tartalékos katonatisztek mécsest helyeztek el Püspöki Grácián sírjánál.

Az ünnepség az evangélikus gyülekezeti házban folytatódott, ahol Makkos István, a MATASZ zalai elnöke mondott pohárköszöntőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában