Zalai sikerek

2018.04.30. 11:30

Hatan dobogós helyezést értek el, hárman elsők lettek a Szakma Sztár Fesztiválon

Múlt héten, április 23-25. között rendezték meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében a Szakma Sztár Fesztivált, azon belül a két hagyományos országos szakmai megmérettetést, az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV), valamint a Szakma Kiváló Tanulója versenyt (SZKTV).

HAJDU PÉTER

A Szakma Sztár Fesztivál végén, az eredményhirdetés után ünnepelnek a fiatalok Fotó: MKIK

Budapesten, a Hungexpo vásárváros területén a záróünnepségen 43 szakmában hirdették ki az első három helyezettet. Az országos döntőben 236 tanuló versenyzett, köztük 10-en voltak zalaiak, és hat érmet hoztak el a döntőről, hárman országos első helyezést értek el szakmájukban.

A Szakma Sztár Fesztivál végén, az eredményhirdetés után ünnepelnek a fiatalok Fotó: MKIK

Az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyben az erősáramú elektrotechnikus szakképesítésben első lett Illés Áron, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum (ZSZC) Keszthelyi Asbóth Sándor iskolájának tanulója. Szabó József Patrik, a ZSZC Széchenyi István iskolájának tanulója az épületgépész technikusok között a második helyet szerezte meg, a logisztikai és szállítmányozási ügyintéző szakképesítésben pedig harmadik helyezést ért el Preksen Krisztián, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum Thúry György Szakképző Iskolájának tanulója.

Nem dobogós, de szép helyezést ért el az OSZTV-n a ZSZC Báthory-iskolájának két tanulója vendéglátásszervező szakon. Farkas Barnabás a negyedik, Mázsa Dorottya a hatodik helyen végzett.

Már Januárban megkezdték

A Szakma Kiváló Tanulója Verseny országos döntőjén a kozmetikus tanulók között első lett Cságoly Laura, a ZSZC Keszthelyi Asbóth Sándor iskola tanulója. Ugyancsak első helyezést ért el Szanyi László Tamás, a ZSZC Széchenyi István iskolájának tanulója a központifűtés- és gázhálózat rendszerszerelő szakmában. A pincérek között is született egy dobogós helyezés, a zalai diákok közül az országos harmadik helyen végzett Szakács Dániel, a ZSZC Keszthelyi Vendéglátó középiskola tanulója.

Az SZKTV további zalai versenyzői, Szajó József Bence, a ZSZC Lámfalussy Sándor Szakképző Iskolából épület- és szerkezetlakatos szakmában indult és negyedik lett, Sipos Kata pedig a kozmetikusok között a hetedik helyen végzett, ő az Asbóth-iskola tanulója.

A nappali tagozaton végzős szakközépiskolai és szakgimnáziumi tanulók számára meghirdetett tanulmányi versenyek elődöntőiben idén minden eddiginél több, országosan 7032 diák vett részt, az elődöntőket a területi kamarák bonyolították le. Ezt követték a válogatóversenyek, amelyeken 474 fiatal versengett a döntőbe jutásért. Végül a szakmai versenyek országos döntőjébe 236-an kerültek be 108 oktatási intézményből, köztük a már említett 10 zalai diák is.

- Januárban kezdődtek megyénkben az írásbeli elődöntők, amikre bárki jelentkezhetett, az volt az első forduló. A megyében összesen 215-en jelentkeztek 24 szakképesítésben, s a dolgozatok kijavítása után, bizonyos szint elérése fölött, közülük jutottak tovább a fiatalok a középdöntőkbe, majd onnan került ki a tíz döntőbe jutott versenyzőnk. A kamara a pályaválasztás előtt álló általános iskolások körében fontosnak tartja és szervezi a pályaorientációs programokat. Ennek részeként a korábbi évekhez hasonlóan idén is vittünk a Szakma Sztárra iskolásokat. A verseny ideje alatt 10 buszt indítottunk, amiken az egész megyéből 457 tanulót vittünk, akiknek nagy része általános iskolás volt. Minden buszon velük volt a kamara egy-egy munkatársa, aki segítette a gyerekeket a kiránduláson. A versenyen a kollégáink körbevezették őket, bemutatták a szakmákat, és az egyes szakmák versenyhelyei mellett ők is kipróbálhattak egyszerűbb munkafolyamatokat – mondta el érdeklődésünkre a Szakma Sztárral kapcsolatos szervezőmunkáról és kamarai részvételről Vörös Anikó, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara titkára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában