Szén-monoxid

2018.04.06. 11:30

Majdnem ölt a néma gyilkos Zalaegerszegen

Életeket mentett meg a jól működő szén-monoxid-érzékelő egy zalaegerszegi társasházban, a felgyülemlett mérgező gáz már több lakásba beszivárgott.

Arany Gábor

Bezlay Barnabás és Horváth Istvánné az életüket megmentő készülékkel és a már megszerelt kazánnal

Fotó: Pezzetta Umberto/ Zalai Hírlap

- Hétvége volt, vasárnap délután, a fejem megfájdult, gondoltam, az áporodott levegő miatt lehet, mert egyébként sose szokott fájni a fejem, de másra nem gyanakodtam – idézte fel Horváth Istvánné, aki az Általszegett utcai sorházi lakások egyikében él. Jellemzője ezeknek, hogy a helyiségek több szintre oszlanak el.

Neki a legalsó szinti tárolóban működik lakása vízmelegítője és fűtőkazánja is. Ugyanezen a szinten találhatóak és közös, zárt folyosóról nyílnak két szomszédjának a hasonló rendeltetésű helyiségei is.

Horváth Istvánné azon a délutánon a két szinttel magasabban lévő szobájában töltötte idejét, amikor rosszul lett.

- Kiszellőztetettem, ettől jobban éreztem magamat, és már nem gondolkodtam rajta, hogy mi volt a baj, este nyugodtan feküdtem le. Hajnaltájt ébredtem fel percekig tartó csengetésre. Először még azt hittem, álmodom, de nagyon kitartó volt a zaj, lassan magamhoz tértem, ajtót nyitottam, és ott állt a szomszéd, aki mondta, hogy majdnem szén-monoxid-mérgezést okozott a kazánom – mesélte.

Innen a szót a szomszéd, Bezlay Barnabás vette át: – Azon a vasárnap délutánon megszólalt a szén-monoxid-érzékelő, amit a kazánunk mellé szereltem fel. Lekapcsoltam a berendezést, mert arra gondoltam, elromlott, kiszellőztettem a lakást, a jelzés megszűnt. Éjszaka közepén, két óra tájt újra megszólalt az érzékelő, először azt hittem, hogy az romlott el, hiszen a kazánunk nem működött.

Bezlay Barnabás és Horváth Istvánné az életüket megmentő készülékkel és a már megszerelt kazánnal
Fotós: Pezzetta Umberto/ Zalai Hírlap

Levettem a falról a jelzőt, kezdtem a lakásban körbevinni, és láttam, hogy a kazánházunkból jön a szén-monoxid, de a mi készülékünk nem okozhatja, tehát máshonnan érkezik a gáz. Mint kiderült, a szomszéd fűtőberendezése romlott el, a felgyülemlett gáz a réseken, szellőzőnyílásokon keresztül kiáramlott az összekötő folyosóra, onnan bejött a lakásunkba is, és kezdtek feltelítődni a helyiségek.

Ha a szén-monoxid-érzékelő nem jelez, akkor először mi halunk meg három kisfiammal, feleségemmel, aztán a szomszéd, akinek elromlott a kazánja. Utána pedig a mellette lévő lakók, mert a műszer a ház több pontján jelezte a mérges gáz megnövekedett koncentrációját, volt, ahol a halálos dózis többszörösét – összegezte.

A szerelő később megállapította, hogy a fűtőberendezés hőcserélő lemezei összeégtek, elzáródtak, emiatt áramlott vissza a füstgáz. Ezenkívül a szellőzőnyílások is el voltak tömítődve, így alakult ki a tökéletlen égés, és ennek következtében keletkezett a szén-monoxid.

- A kazánt megjavíttattam, hamarosan az egészet kicseréltetem, és már én is beszereztem a szén-monoxid-érzékelőt – mutatott a falra Horváth Istvánné, aki hozzátette, az életüket köszönhetik a mérőkészüléknek, no és Barnabás éberségének.

Az intő jelek

A szén-monoxid-mérgezésre kezdetben kábultság, fejfájás, fülzúgás, hányinger, szédülés, zavartság, a bőr kipirulása jellemző. Hasonló tüneteket más, kevésbé veszélyes probléma is okozhat, például az influenza, ezért a mérgezést szenvedő hajlamos elbagatellizálni az ügyet. A mérgezés súlyosabb fázisaiban azonban már izomgörcsök, hányás, bénulás, majd eszméletvesztés és fulladás lép fel.

Bár a kezdeti tüneteket nehéz felismerni, ha szóba jöhet a szén-monoxid-mérgezés, mert olyan helyiségben tartózkodunk, ahol például nyílt égésterű berendezés működik és égéstermék, füstgáz keletkezhet – kazánház, fürdőszoba, konyha, garázs –, esetleg másoknál is ugyanott jelentkeznek a panaszok, mindenképp gyanakodjunk a mérgezésre. A tünetek észlelésekor azonnal szellőztessünk, menjünk szabad levegőre, hívjunk segítséget!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában