A II. világháború vége

2018.04.05. 09:00

Koszorúzás és megemlékezés a zalaegerszegi temetőben április 4. alkalmából

Ötszáznál is több halott fekszik a megyeszékhelyi szovjet hősök temetőjében 149 sírhely alatt, hiszen a terület fele tömegsír.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: Pezzetta Umberto/ Zalai Hírlap

Az itt nyugvó orosz katonák magyar földön áldozták életüket a II. világháborúban, amíg szövetségeseikkel legyőzték a fasiszta Németországot.

A magyarországi harcok végére, április 4-re is emlékezett e sírkertben szerdán a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) zalai szervezete, a zsidó hitközség és az MSZP. Hóbor József, a MEASZ zalai elnöke beszédében felidézte, 1945 március végén, a város felszabadulása előtt egy nappal még katonaszökevényeket akasztottak a Vizslaparkban.

Arra is emlékeztetett, hogy a felszabadulás utáni megszálláshoz a temetőben nyugvóknak semmi közük, a főhajtást megérdemlik, s azt is, hogy az utókor ismerje a korszak tétjét: mint mondta, Magyarország nem lett volna képes megfékezni a fasizmust, ahogy a német megszállást sem tudta megakadályozni 1944. március 19-én.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában