Jobbá tenni a világot

2018.04.26. 07:00

Környezettudatosságra nevelik a gyerekeket a zalai iskolákban

A szemléletformálást nem lehet elég korán kezdeni. Ennek okán a megye több iskolája is saját programmal kapcsolódott a Föld napjához.

Horváth-Balogh Attila, Hajdu Péter

A Vizslapark egyik állomásán a gyerekek a nap hatásairól is hallottak, és csákót tettek fel, hogy védekezzenek az erős napsütés ellen. Képünkön a 2. a osztályos fiúk egy csoportja Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A Miklósfai Általános Iskolában hétfő óta Földünk-témahét zajlik, melynek két fő témája az élelmiszerpazarlás visszaszorítása és a környezetünk idős fái.

Mint azt Sebestyén Nikoletta intézményvezető elmondta: most már több éve fektetnek nagy hangsúlyt a környezettudatos nevelésre.

- Ez különösen fontos számunkra, mivel örökös ökoiskola címmel rendelkezünk – tudtuk meg az intézményvezetőtől. – A legfőbb célunk, hogy a fenntarthatósághoz kapcsolódó szemléletformálás már korán elkezdődjön, s egészen kicsiny kortól. A témahéten kívül is beszélgetünk tanulóinkkal a globális felmelegedésről, a vízhiányról, a csökkenő energiakészletről, a klímaváltozásról.

A Miklósfai Általános Iskolában Gazdag Attila amatőr csillagász távcsöves Nap-megfigyelésre hívta a gyerekeket Fotó: Szakony/Zalai Hírlap

Sebestyén Nikoletta hozzátette: a témahét folyamán a gyerekek szakértők segítségével tudhattak meg sok mindent a vizek parányi élőlényeiről, a szupercellákról, a konyhai kémiáról, részt vehettek távcsöves Nap-megfigyelésen, s platánfát is ültettek.

Hegyi túra és játék a parkban

Zalaegerszegen a Landorhegyi Sportiskolai Általános Iskola egészét megmozgatta a tegnap megtartott Föld napi program, amelyen közel ötszáz tanuló mozgott, vetélkedett. A program célja a világnap lényegéhez igazodva a környezetvédelem fontosságára történő figyelemfelhívás volt. Arra, hogy egyszerű, hétköznapi cselekedetekkel is jobbá és fenntarthatóbbá teheti az ember a körülötte levő világot.

A Vizslapark egyik állomásán a gyerekek a nap hatásairól is hallottak, és csákót tettek fel, hogy védekezzenek az erős napsütés ellen. Képünkön a 2. a osztályos fiúk egy csoportja Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A felső tagozatosok az Egerszeg-hegyen kijelölt útvonalon túrával egybekötött akadályversenyen vettek részt. Előzetesen minden osztálynak menetlevelet kellett készíteni, amit az év vadvirága vagy az év rovara díszített. Az iskolából az Egerszeg-hegyre és vissza vezető útvonalon öt állomást jelöltek ki a szervezők, ahol játékos feladatokat – rejtvényeket, ügyességi próbákat – hajtottak végre az osztályokból álló csapatok. Az alsó tagozatosok 12 osztálya a Vizslaparkban töltötte a délutánt. Játszottak a gyerekek, s közben állatokról, növényekről szóló kérdésekre válaszoltak, és többek között a műanyag palackok káros hatásával is megismerkedtek. Máshol a hulladékok elkülönítéséről volt szó, és a nap áldásos hatásáról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában