Bejárják a várost

2018.04.10. 14:35

Éltetik a határjárás hagyományát Keszthelyen

Húsvét után, Fehérvasárnap hajdan megkerülték a határt és szertartásokat végeztek, hogy a termés bő legyen és ne érje kár. Ekkor kezdődtek a lányséták, s kötöttek egymással életre szóló szövetséget, komaságot a fiatalok.

Keszey Ágnes

Fotó: Keszey Tivadar

E hagyományt, melynek az egész nemzetség összefogásában, összetartásában nagy szerepe volt, 18 éve elevenítette fel a keszthelyi Család iskola.

- Fehér ruhába öltözött lányainkkal az élen bejárjuk a várost és templomait. A kijövőket zalai vagy somogyi tájegységről való tavaszindító játékkal, tánccal köszöntjük. Komatálat nyújtunk át, amiben a tavasz jelképei vannak: a tüzes jegyet idéző, felszalagozott vörösbor, a természet örök körforgását jelző fehér cukorperec és a feltámadást jelképező, piros hímestojás. Az egyházi elöljárók megáldják a zászlóinkat, viszonozzák a komatálat, majd a csatlakozókkal együtt vonulunk tovább. A Fő téri templom előtt az egyházi vezető mellett a polgármester és városi elöljárók is fogadják a menetet – mondta el Keszey Tivadar.

Fotó: Keszey Tivadar
Fotó: Keszey Tivadar
Fotó: Keszey Tivadar
Fotó: Keszey Tivadar

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában