Környezettudatosság

2018.04.19. 07:40

A városi környezet védelme és a közlekedés fejlesztése szerepel Zalaegerszeg céljai között

A környezettudatos magatartás, a hulladékgazdálkodás, a városi közlekedés fejlesztése, a zöldfelületek bővítése, karbantartása, valamint az energiahatékonyság növelése, illetve a megújuló energiák alkalmazása a fejlesztésekben, ezek emelhetők ki a fő célok közül.

Arany Gábor

Erről is szó esett szerdán azon a városházi sajtótájékoztatón, amelyen Gecse Péter alpolgármester a települési környezetvédelmi programot ismertette. A hat évre szóló stratégiai terv legfőbb célkitűzéseiről szólva az alpolgármester kiemelte, a környezettudatos magatartás kialakításának legfontosabb színterei az oktatási és nevelési intézmények.

TeSzedd

Több ökológiai szemléletű iskola és óvoda működik a városban, ahol a gyerekek megtanulhatják például a komposztálás és az esővíz hasznosításának fontosságát. Azonban nem csak a gyerekeket szeretnék bevonni, hiszen Zalaegerszeg is csatlakozott az országos TeSzedd akcióhoz. Ennek mintájára júniusban megtartják a városban a TeTedd elnevezésű köztisztasági napot, amelyet a Parkerdőre szánnak.

Az elmúlt években kissé háttérbe szorult ez a terület, pedig több figyelmet érdemel ez a belvároshoz közeli szép zöldfelület, fogalmazott a városházi sajtótájékoztatón Gecse Péter.

Virágos Magyarország

Emlékeztetett rá, hogy a város csatlakozott a Virágos Magyarország mozgalomhoz is, és rendszeresen megtartják a legszebb konyhakertek versenyét. Az Erdődy-Hüvös kastélyban pedig évek óta sikeresen működik az erdei iskola, ahol a gyerekek ismerkedhetnek meg a természet szépségeivel, a környezetvédelem fontosságával.

A hulladékgazdálkodásról szólva kiemelte, jól működő rendszert sikerült kialakítani. Könnyen elérhető a szelektív gyűjtési rendszer, 146 gyűjtősziget és két hulladékudvar található Egerszegen. Emellett évek óta közvetlenül a házaktól gyűjtik be a lombokat és lomokat. Bár ennyi lehetőséget kínálnak, sajnos a városban mégis időről időre illegális hulladéklerakók alakulnak ki. Ezek felszámolására évente 8,5 millió forintot költ az önkormányzat.

A közlekedés fejlesztése

A közlekedés fejlesztéséről szólva utalt rá, előkészítés alatt áll a kerékpárút-hálózat bővítése és a szükséges infrastruktúra kialakítása. Terjednek a környezetet kímélő járművek, ezt segíti az autóbuszokat kiszolgáló CNG-kút megnyitása is, illetve az elektromos járművek töltőpontjai. A megújuló energia hasznosítására példaként hozta a Zalavíz szennyvíztisztító telepén és a búslakpusztai hulladéklerakóban termelődő biogázt.

Az épületek energetikai felújítása pedig gyakran napelemek telepítésével járt együtt. Mindez javítja a levegő tisztaságát, ami problémamentesnek mondható a rendszeres mérések adatai alapján.

Az élhető város megteremtéséhez fontos a zöldfelületek karbantartása, fejlesztése. Ezek sorába illeszkedik például a Zöld Zala program, a Gébárti-tó környékét, a Vizslaparkot, az Alsóerdőt érintő beruházások, mondta Gecse Péter az ismertetője végén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában