Pályaorientáció

2018.04.14. 11:30

Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg – Megyeszerte zajlott a Szakmák éjszakája

A pályaválasztás előtt álló általános iskolások és szüleik számára kínáltak segítséget a tegnap este megrendezett Szakmák éjszakája programjai. Az országban harmadik alkalommal, idén több mint 450 helyszínen megtartott pályaorientációs rendezvények között a két zalai szakképzési centrum iskolái is programokat kínáltak a címben szereplő szlogennel.

Korosa Titanilla, Benedek Bálint, Hajdu Péter

Zalaegerszegen a ZSzC Ganz Ábrahám Szakközépiskolája a képzésük négy ágazatáról igyekezett képet adni és közel hozni azokat az érdeklődők számára. A gépészet, az informatika, a rendészet és a közlekedési ágazat, azon belül a logisztika területén is tartottak ismertetőket, bemutatókat, miközben sok mindent ki is próbálhattak a gyerekek. Képünkön dr. Donner Csaba villamosmérnök-tanár robottechnikai bemutatót tart a fiataloknak

Sajtótájékoztató előzte meg

Zalaegerszegen a Kamarák Házában sajtótájékoztató előzte meg a szakképző iskolák esti programjait. Mazzag Ferenc, a Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke örömét fejezte ki azért, mert – mint mondta – a szakmaválasztást segítő pályaorientációs programnak évről évre több a látogatója megyénkben is, és hagyománnyá válik, hogy ilyenkor sok általános iskolás látogat a szakképző intézmények tanműhelyeibe. Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója bejelentette, a ZSzC tíz tagintézményében közel száz programmal készültek a tegnapi bemutatókra.

Zalaegerszegen a ZSzC Ganz Ábrahám Szakközépiskolája a képzésük négy ágazatáról igyekezett képet adni és közel hozni azokat az érdeklődők számára. A gépészet, az informatika, a rendészet és a közlekedési ágazat, azon belül a logisztika területén is tartottak ismertetőket, bemutatókat, miközben sok mindent ki is próbálhattak a gyerekek. Képünkön dr. Donner Csaba villamosmérnök-tanár robottechnikai bemutatót tart a fiataloknak

a szlogenje Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg. Ennek megfelelően a gyerekek interaktív módon kapcsolódhatnak be a programokba. Reméljük, e rendezvényekkel és az egész éves pályaorientációs programokkal egyre több fiatalt tudunk bevonni a szakképzésbe – mondta többek között Szabó Károly.

A tájékoztatón a ZSzC hat zalaegerszegi tagintézményének a vezetői adtak bepillantást, mivel várták tegnap este a fiatalokat. Valamennyi szakképző intézmény arra törekedett, hogy az iskolákban folyó képzés összes szakmacsoportjából gyakorlati ízelítőt adjon a fiataloknak. Volt robotprogramozás, tésztakészítés, pincérszlalom, CNC-forgácsolás, virtuális hegesztés és még számos érdekes látni- és tapasztalnivaló.

Lentiben a Lámfalussy Sándor Szakképző Iskolája csatlakozott a Szakmák éjszakája országos rendezvényhez.

A délutáni megnyitón Szabó Károly, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum főigazgatója és Horváth László polgármester is köszöntötte az óvodásokat, általános iskolásokat és az érdeklődőket. A programról Tótiván Endre, a Lámfalussy-szakképző igazgatója tájékoztatott.

– Ez alkalommal is bemutatjuk iskolánk képzéseit: a szociális ágazatot, a faipart, építőipart, fémipart és gépészetet, kereskedelmet, vendéglátást és a turizmust – mondta Tótiván Endre. – Szeretnénk, hogy az ide látogatók mindezen szakmákba betekintést nyerhessenek és egyes fogásokat, eszközöket kipróbálhassanak. Ez a program azoknak a diákoknak szól, akik pálya – illetve iskolaválasztás előtt állnak, igyekszünk, hogy segítsen a rendezvény jövőjük tervezésében.

Tótiván Endre azt is elmondta, hogy az iskola kínálatából leginkább a faipari képzés népszerű, de sokan érdeklődnek a turizmus és a vendéglátás, valamint a szociális szakirány iránt is.

A program során a szakmai bemutatók mellett ételkóstoló, egészségügyi szűrések és előadások is várták a látogatókat, valamint egy hegesztő szimulátor segítségével ezt a tevékenységet is kipróbálhatták.

Hasznos impulzusokat kaptak a fiatalok

Nagykanizsán a Kanizsa Centrum bevásárlóközpontba várták főleg az általános iskolásokat és szüleiket. A gyerekek megismerkedhettek három szakképző intézmény kínálatával, 30-féle szakmával, ami Cseresnyés Péter államtitkár szerint hasznos impulzusokat adhat a fiataloknak.

– Arra szeretnénk ösztönözni a tanulókat, hogy a jövőben a szakképzés mellett tegyék le a voksukat – mondta köszöntőjében az államtitkár. – Kifejezetten fontos, hogy a versenyszféra megtalálja az utánpótlást. Jelentős gazdasági fejlődésen ment át az elmúlt években az ország, manapság a cégek tárt karokkal várják, s keresik a jól képzett szakembereket. Az elmúlt nyolc évben körülbelül egyharmadával nőtt a reálbér, ami azt jelenti, hogy az emberek kéthavi fizetéssel keresnek többet.

Az iskolai csoportok mellett több szülővel is találkoztunk, aki szívesen hozta el a gyermekét, hogy „beleszagoljon” a munka világába. A kiskanizsai Horváth László a 11 éves műszaki érdeklődésű Zsombort kísérte, de mint elmondta: sokkal inkább a hatodik osztályos fia kíváncsiságát keltette fel az esemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában