Segítségnyújtás

2018.03.02. 07:00

A Vöröskereszt nem hagyja magára a hajléktalanokat a nagy hidegben

Nehéz elképzelni, milyen a krízishelyzetben élők sorsa ezekben a napokban, amikor az extrém hideg a szabadban pillanatok alatt felőrli a szervezet tartalékait.

Hajdu Péter

Taba-Vincze Júlia és Simon Szilvia szociális munkások a hajléktalanok számára összekészített élelmiszereket és hőszigetelő alátéteket készítik be a szolgálat autójába a csütörtök délutáni teajárathoz Fotó: Katona Tibor

A Vöröskereszt munkatársai, utcai gondozók rendszeresen járják a közterületeket, s igyekeznek segíteni a kint levőket. A szállásnyújtó hajléktalanellátó intézmények is nyitva állnak a rászorulók előtt. – A megyében található két intézményünkben, Zalaegerszegen a Hajléktalanok Gondozási Központjában és Nagykanizsán az Átmeneti Szállón körülbelül 300 férőhelyünk van, és ezek tele is vannak – mondta Kardos Ádám, a gondozási központ munkatársa.

Taba-Vincze Júlia és Simon Szilvia szociális munkások a hajléktalanok számára összekészített élelmiszereket és hőszigetelő alátéteket készítik be a szolgálat autójába a csütörtök délutáni teajárathoz Fotó: Katona Tibor

Ezenkívül 50-60 emberrel foglalkozunk az utcákon, tehát több mint 400 személy van az ellátási körünkben. Az egerszegi intézményünk ebben az időszakban 120-130%-os kihasználtsággal üzemel, a nagykanizsai ellátásban pedig egy-két helyünk van még. De az az alapvető koncepciónk, hogy helyhiány miatt nem utasítjuk el a rászorulókat a krízisidőszakban – mondta Kardos Ádám, a Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete Hajléktalanok Gondozási Központjának szakmai vezetője.

Nem mindenki húzódik meg a szállásokon

Mint érdeklődésünkre elmondta, vannak, akik ilyenkor sem mennek be a szállásokra.

– A két utcai szolgálatunk folyamatosan járja körbe az ügyfeleinket. A téli időszakban délutántól este tíz óráig keressük fel őket, illetve akinek szüksége van rá, azt naponta többször is. A kint levők ilyenkor megpróbálnak valamiféle védettebb helyet keresni, például elhagyott gyárépületekben, romos házakban. Vannak, akik sátrakat, kalyibákat húznak fel az erdőkben. Az utcásoknak Zalaegerszegen naponta 40-50 adag ételt osztunk ki. Rajtuk kívül is vannak kint levő ügyfeleink, mert nem mindenki jelenik meg mindennap, a megyeszékhelyen 50-60 között mozog, akik ezekben a napokban is valahol kint húzzák meg magukat – mondta a szakember.

Elmondta továbbá, hogy múlt szombattól, a vörös kód riasztás kihirdetése óta a régiós diszpécserszolgálatuk a közterületen élők közül 24 embernek az elhelyezésében nyújtott segítséget, a nagyvárosokon kívül Páka, Pacsa térségében is voltak ellátottak. A rászorulók közül ketten nem utcán, hanem fűtetlen lakásban húzták meg magukat. Felhívta a figyelmet, aki ebben az időszakban közterületen hajléktalant lát, akiről feltételezhető, hogy válságos az állapota, hívja fel a 92/323-000 telefonszámot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában