A tőzikék és a kakasmandikók élőhelyein

2018.03.27. 11:10

Virágnéző túrára indult a Menő Manó csapat Zalalövőn

A tavaszi virágok élőhelyeire, a tőzikében gazdag, a helyiek által csak Macskásnak nevezett erdőszegletbe, valamint a Pacsa-hegyen látható kakasmandikókhoz szervezte márciusi bakancsos túráját a Menő Manó csapat.

Gyuricza Ferenc

A menő manók a tavaszi tőzike lelőhelyén, a Macskásnak nevezett erdőben Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

- A zalai kisvárosban és környékén élő természetjárók számára a virágnéző túra már évek óta rendszeresen visszatérő program, hiszen a tömegesen nyíló tőzikék látványával egyszerűen nem lehet betelni – lelkendezett lapunknak Takácsné Nagy Ágnes, a csapat vezetője. A szintén védett kakasmandikó állománya már kisebb, ám az a virág is maga a csoda, így szintén érdemes miatta útra kelni.

A menő manók a tavaszi tőzike lelőhelyén, a Macskásnak nevezett erdőben Fotó: Gyuricza Ferenc/Zalai Hírlap

- Nagyon szerencsések vagyunk, hogy ilyen közel a lakóhelyünkhöz megtalálhatóak ezek a növények – folytatta a csoportvezető. – Így gyakorlatilag egy nap alatt végigjárhatóak azok a területek, ahol a virágok nyílnak. Mindössze hat kilométert gyalogoltunk, s a kakasmandikó, illetve tavaszi tőzike mellett láttunk sárga szellőrózsát, kankalint, hunyort, valamint piros csészegombát is. Azt sajnálattal kellett megállapítanunk, hogy az erdőirtások miatt a tavaszi tőzike élőhelye és állománya is visszaszorulóban van, jó lenne valamit tenni a virág érdekében – tette hozzá.

A túrán huszonöten vettek részt, köztük gyerekek is. Takácsné Nagy Ágnes azt is elmondta, nem ez volt az egyetlen kirándulásuk a tavaszi virágok élőhelyeire, hamarosan újabbat szerveznek, akkor a virágzó kockás kotuliliomokat szeretnék megcsodálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában