Továbbjutottak

2018.03.20. 14:00

Sikeres diákok, új szakmák, erősödő Báthory-identitás

A közelmúltban Budapesten a Hazai ízek, hazai asztalokon verseny elődöntőjén tovább öregbítették zalaegerszegi iskolájuk jó hírét a báthorys szakácstanulók: csoportjukból első helyen jutottak tovább a március 28-ai döntőre.

Fincza Zsuzsa

A Hazai ízek hazai asztalokon verseny elődöntőjén Németh Martin és Boronyák Máté Bede Róberttel, a TV Paprika séfjével

- Mint szakgimnáziumnak és szakközépiskolának képzési célunk kettős: egyrészt, hogy az érettségire történő felkészítéssel biztos alapot nyújtsunk a választott szakma tanulásához, illetve a (nem csak szakirányú) főiskolai, egyetemi továbbtanuláshoz, másrészt versenyképes tudással rendelkező kereskedelmi, marketing, logisztikai, vendéglátó, turisztikai, valamint élelmiszeripari szakembereket képezzünk. Ennek érdekében kiemelt jelentőséget tulajdonítunk az idegen nyelv, az informatika és a szakmai tárgyak oktatásának. Jelentős külföldi kapcsolatokkal rendelkezünk, amelynek köszönhetően diákjaink többhetes szakmai gyakorlaton vehetnek részt német és angol nyelvterületen. A klasszikus módszereken túl is igyekszünk mindent megtenni, hogy diákjaink megfelelő alapot kapjanak, s versenyképes tudással felvértezve kerüljenek ki iskolánkból – szögezte le Kónyáné Tömpe Lívia, a Zalaegerszegi Szakképzési Centrum Báthory István Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája igazgatója.

A Hazai ízek hazai asztalokon verseny elődöntőjén Németh Martin és Boronyák Máté Bede Róberttel, a TV Paprika séfjével

Túl a klasszikus oktatási módszereken

A nem éppen klasszikus módszerek közé tartozik, hogy a nyelvórákra időnként terápiás kutya is belátogat. Kipróbálás előtt áll a DartsMatek, amely a célbadobós játék segítségével igyekszik megkönnyíteni a matematikával való barátkozást, ugyanígy folyamatban van a logikai gondolkodásmódot csiszoló, memóriát fejlesztő, filmvetítésekkel, elemzésekkel operáló humán szaktanterem kialakítása. Iskolanapok, kirándulások, bakancstúrák, mérkőzések a Mikulás-kupa alkalmából a tanárokkal, közös kiállítások a Galériában, vetélkedők, asztalitenisz-csaták az aulában – nem csoda, hogy egyre többen állítják: jó báthorys diáknak lenni. A volt tanítványok szívesen visszajárnak akár szakmai bemutatót tartani, akár az alapítványi bálra vagy épp egy jó beszélgetés kedvéért. Az iskolához kötődést erősíti a Báthory-témahét is. A projektben valamennyi osztály részt vett. Változatos műfajú alkotások születtek a képzőművészeti és irodalmi művektől az előadásokon és kisfilmeken keresztül a reneszánsz menüsor elkészítéséig, amelyek valamilyen módon kapcsolódtak az intézmény névadójához. A fénypont egyértelműen a fejedelem megidézése volt egy interjú erejéig.

- Célunk, hogy diákjainkban erősítsük a Báthory-identitást. Hogy büszkék legyenek rá, hogy ebbe az iskolába járnak. Mert komoly, jó iskola. Fontos, hogy a mi gyerekeink ne csak okosak, bátrak is legyenek! Merjenek kreatívak lenni, s az ötleteiket valósítsák meg – fogalmazott az igazgató.

A 13. osztályos tanulók látássérült érzékenyítő órán tanulmányozhatták Mazsola terápiás kutya segítségét. Mögötte kiképzője: Németh Judit

- Az inspirálás egyik bevált módja, hogy benevezzük tanulóinkat minden lehetséges versenyre. Így beléjük plántáljuk a versenyszellemet, s azon kívül, hogy készülnek a megmérettetésre, kipróbálhatják magukat az életben is gyakran előforduló helyzetekben – tette hozzá Csiszár Zsoltné gyakorlati oktatásvezető.

Versenyeken szerepelnek

Az ősszel a Hazai ízek, hazai asztalokon országos versenyen olyan sikerrel szerepeltek, hogy a tavaszi megmérettetésre is meghívást kaptak. Ennek keretében az elődöntőn Járfás Andrea tanárnő tanítványai: Németh Martin és Boronyák Máté saját csoportjukból az első helyen jutottak tovább a március 28-i döntőre. Pár hete Felcsúton jártak, s a Letenyei Lajos Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola VI. gasztroversenyéről is érmekkel tértek haza. Igaz, cukrász kategóriában nem sikerült megtartani az egy évvel korábban elnyert vándorkupát, de az ezüstéremmel sem kell a csapatnak szégyenkeznie, miként a szakácsok és a pincérek bronzérmére is büszke az iskola. A Dr. Ketter László Hagyományőrző Gasztronómiai versenyen viszont a szakácstanulók és tanáraik csapata abszolút első helyezést ért el. Az sem kis elismerés, hogy a SIRHA kiállításon a Nébih Közétkeztetési Vezetők Versenyén a báthorys diákok szakács-commisként segíthettek a versenyzőknek, és ott voltak felszolgálóként a Bocuse d’Or magyar döntőjén is.

A báthorys diákok versenymunkája tálalva: sertéstarja sütve, párolt almás savanyú káposztával, gombás rakott burgonyával, búzasörös pecsenyelével

A szakmák erősítése mellett az általános műveltség színvonalából sem engednek. Az Implom József Középiskolai Helyesírási Verseny megyei fordulójában szakközépiskolai kategóriában Farkas Nikolett 1., Simon Krisztián 2. helyen végzett – Nikolett képviselte Zala megyét Gyulán, a Kárpát-medencei döntőn, ahol 8. lett. A Fedezd fel EUrópát versenyen csapataik budapesti osztálykirándulást nyertek. Sorra sikerrel szerepelnek a BGE szervezésében rendezett Siker kulcsa „Kóstolj bele a duális közgazdász képzésbe” vetélkedőkön is. Az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen vendéglátásszervező szakmában az iskola két tanulója is bekerült a legjobb 10 közé.

- A klasszikus szakközépiskolai osztályokban 3 év alatt végzett eladó, szakács, pincér, cukrász, pék diákjaink a szakképesítés megszerzése után a felnőttoktatásban 2 év alatt ingyenesen második szakképesítést szerezhetnek, vagy érettségire felkészítő oktatásban vehetnek részt. Már kezdetektől inspiráljuk a gyerekeinket, hogy éljenek a lehetőséggel – fogalmazott az igazgatónő.

Modern képzések

A legmodernebb képzések is felbukkannak a kínálati palettán: az alkalmazott informatika, a gazdasági társaságok vezetése, ügyvitele, levelezése keretében még a „vakon gépelést” is megtanulják a diákok. Új szakmák jelennek meg: fogadós, kereskedelmi képviselő, turisztikai szervező, vendéglátás szervező, logisztikai és szállítmányozási ügyintéző.

- A felnőttképzés keretében épp a napokban tettek vizsgát a logisztikai és szállítmányozási ügyintézők, s megkapták bizonyítványukat az újnak számító OKJ-s szakma, a „kis- és középvállalkozások ügyvezetője” egyéves képzés második csoportjának tagjai.

Diákok és tanárok már készülnek az április 13-ai szakmák éjszakájára, ahol bemutathatják iskolájukat. A kóstolóval egybekötött „korán kelő” programot 3 korcsoport: az óvodások, a kisiskolások és a felső tagozatosok részére szervezik, az érdeklődők megismerhetik a pék szakmát, elkészíthetik a maguk reggeli zsömléjét, kipróbálhatják a fonásokat, hajtogatásokat. A cukrász szakma leglátványosabb, művészibb, kreatívabb részéből is ízelítőt kapnak – akár gyakorolhatják is a sütemények díszítését. Az eladó szakmát a díszcsomagolási technikák bemutatásával népszerűsítik. A ZegTúra érdekes feladatok segítségével, gasztronómiai élmények kíséretében, idegenvezető irányításával Zalaegerszeg kulturális és építészeti emlékeit mutatja be, a KalandTúra során szakmai és interaktív feladatok megoldásával fedezik fel az érdeklődők az iskola területét, szakmáit. Kipróbálhatják a DartsMatekot is, hátha megszeretik általa a matematikát...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában