Sütemény

2018.03.12. 09:00

Mindenkinek volt része édes és krémes élvezetekben Kilimánon

Ínycsiklandó desszertekből nem volt hiány szombaton a faluban, ahol immár hatodik alkalommal mérték össze a helybéli hölgyek, urak konyhatündér képességeiket.

Szabó Zsófia

Nem tét nélkül szorgoskodtak otthon, a sütő mellett, a kilimáni hobbi „cukrászok”. Bár ezúttal nem a családi ebéd mellé készítettek jobbnál jobb desszerteket, hanem a település vezetése által megrendezett süti versenyre gyúrtak, kevertek.

– A közösségépítés jegyében keltettük életre évekkel ezelőtt ezt a programot – mondta Pusztai Szabolcs polgármester. – Az urak számára már volt állandó rendezvényünk, a borverseny. Azonban a hölgyeknek is szerettünk volna kedveskedni. A faluban a szebbik nem képviselői nagyon ügyesen sütnek-főznek, amit a verseny jóvoltából egymásnak is megmutathatnak. A megmérettetés izgalmait pedig az esti, nőnapi bálban mindannyian levezetjük – összegezte a falu elöljárója. Ahogy azt is: szerencsére, minden évben nagy az érdeklődés a verseny iránt, annak ellenére, hogy viszonylag kis lélekszámú falu Kilimán. Több tucatnyian, idén például huszonöten, ragadják meg a keverőket s izzítják be a sütőket a verseny kedvéért.

Nagy választék édességből

Egy cukrászdának is becsületére válhatna az édességkavalkád, amellyel előrukkoltak a kilimániak a „bajnokságra”. Hájas kráfli, tündérmuffin, tejszelet, hólabda és profiterol is szerepelt a repertoárban, ami, azonban, nem csak a rátermett hölgyek munkáját dicséri. Urak is szép számmal sütkörésztek. Egyikük, Kiss Attila, fiatal kora ellenére, nem vall szégyent, ha a konyhában kell helyt állnia.

– Nem mondhatnám, gyakran sütök – mosolygott a fiatalember. – A meggyes, daráltkekszes szelet készítésében az unokatestvérem segített. Nagyon bízunk abban, hogy mindenkinek ízlik – tette hozzá Kiss Attila.

Két csinos hölgyből álló zsűri értékelte a süteményeket. Tóthné Millei Erzsébet cukrászmester hangsúlyozta: nem csak az ízvilágot véleményezik, hanem a külcsínt és a tálalást is.

Végül 6 arany, 13 ezüst, 6 bronz minősítést osztottak ki. A falu sütije címet Németh Tamás palacsintatortája érdemelte ki, Anlauf Józsefné és Kiss Zsófia különdíjat kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában