Magyar-horvát projektet

2018.03.13. 08:30

Határokon átívelő együttműködés

Az elkövetkezendő években számos olyan program valósul meg határon innen és túl a horvát ajkúak lakta településeken, amelyek az összetartozást erősítik.

Szabó Zsófia

Fotó: Szabó Zsófia / Zalai Hírlap

Ezt szorgalmazza az a projekt, amelynek nyitórendezvényét hétfőn tartották Murakeresztúron.

Dr. Kovács Lajos projekttanácsadó elmondta: A szomszéd rétje – jó példák, módszerek határok nélkül elnevezésű pályázaton a Zrínyi Kadétok Hagyományőrző Egyesülete és a Zala Megyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat sikeresen szerepelt.

Közel 50 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyertek, melyet különböző programok megvalósítására fordítanak. Velük együtt a munkában több, horvát és szlovén partnerszervezet is részt vesz.

Fotós: Szabó Zsófia / Zalai Hírlap

A pályázat keretében a három országban zajló, nemzetiségeket érintő társadalmi folyamatokat vizsgálják, egyúttal hasznosítani is szeretnék a résztvevők saját országukban azokat a gyakorlatokat, amik más helyütt már beváltak.

A tanácsadó kiemelte: a horvát önkormányzás fejlesztése, a helyi nemzetiségi kultúra ápolása, illetve a népismeret és a hagyományőrzés is az unió és a magyar állam által támogatott, kétéves projekt céljai közt van.    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában