Közgyűlési határozatok

2018.03.09. 11:00

Hat elektromos töltőállomást is telepítenek Zalaegerszegre

Emelkedik a temetési segély, továbbá az egyedül élők esetében a tűzifa-támogatás jövedelmi határa. Egyebek mellett erről döntött tegnapi soros ülésén a közgyűlés.

Varga Lívia

Az intézményi térítési díjakról is határozott a képviselő-testület. Ezek zömében nincs változás a továbbiakban sem, csak ott van drágulás, ahol a nyersanyagnorma, továbbá a rezsiköltség emelkedése indokolja. Az önkormányzat által biztosított szociális szolgáltatások intézményi térítési díja differenciáltan változik.

Az étkeztetés esetében átlagosan 3 százalékos az emelkedés, de csak a felsőbb jövedelemkategóriákban, a házi segítségnyújtás és a nappali ellátások térítési díja nem változik. A bölcsődei gyermekétkeztetés egy főre eső díja napi 19 forinttal 481 forintra nő, a bölcsődei gondozási díj nem változik. (A rászoruló gyerekeknek továbbra is ingyenesen biztosítják az étkezést.)

Egy rendeletmódosításnak köszönhetően átlagosan 3,2 százalékkal emelkedik a temetési segély összege, amit az indokol, hogy – a Városgazdálkodási Kft. kegyeleti ágazatának számításai szerint – a legolcsóbb temetés költsége a tavalyi 151 ezer forintról idén 156 ezer forintra emelkedik. Erről is döntött tegnap a közgyűlés.

Átlagosan 3.2 százalékkal emelkedik a temetési segély összege; Fotós: Katona Tibor/ Zalai Hírlap

A tűzifa-támogatás jövedelmi határát – Balaicz Zoltán polgármester javaslatára – az egyedül élők esetében a nyugdíjminimum 300 százalékáról (85 500 forint) annak 350 százalékára (99 750 forintra) emelik annak érdekében, hogy nagyobb kört tudjanak ily módon támogatni.

Két társaság összesen hat elektromos töltőállomást telepít a városban, az e-Mobi Elektromobilitás Nonprofit Kft. három gyors-, az E.ON Energiakereskedelmi Kft. pedig két villám- és egy gyorstöltőt biztosít ingyen Zalaegerszeg frekventált pontjain: a Budai Nagy Antal utca melletti, a munkaügyi központ mögötti, valamint a Kosztolányi téri parkolóban, a Vágóhíd utcában, a Parkerdő melletti parkolóban és a Stadion utcában. Ezek megvalósulása után a megyei jogú városok közt az első helyen áll majd Zalaegerszeg az elektromos töltők számát illetően, tájékoztatott Balaicz Zoltán.

A város közgyűlése április 1-jétől kezdődően további 5 évre az eddigi igazgatót, Kiss Gábort bízta meg a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár vezetésével. Kiss Gábor elmondta: terveik közt a szolgáltatási lehetőségek, az intézményi terek javítása szerepel, egy nemrég elnyert 82 millió forintos uniós pályázat ezt a célt szolgálja majd. Egy 21 millió forint értékű pályázat pedig a következő két évben 400 program megrendezését teszi majd lehetővé a köznevelési intézményekkel együttműködésben.

Alapítványok támogatásáról és pályázatok benyújtásáról is döntött a közgyűlés, továbbá arról, hogy vállalkozási szerződéseket kötnek a Zalavíz Zrt.-vel az idei víziközmű-felújítási és pótlási tervben elfogadott egyes munkákra: a Hegyalja úton és a Mókus utcában szennyvízvezeték kiváltására, a Mátyás király utcában pedig ivóvízvezeték rekonstrukcióra.

ÖTMILLIÓ EURÓS BERUHÁZÁST TERVEZ

Döntés született arról is, hogy a közgyűlés munkahelyteremtő beruházás céljából nyilvános pályázat útján építési telekként kíván értékesíteni egy, a déli ipari parkban található 6817 négyzetméteres területet. Az ingatlan induló eladási ára bruttó 30,3 millió forint. Elhangzott: a terület iránt érdeklődik a Smart Led Europe Kft., amely a tervek szerint egy utcai és ipari LED lámpatesteket gyártó üzemet kíván létrehozni a városban.

Az 5 millió eurós beruházással, melynek keretében felépítenének egy 2400 négyzetméteres gyártócsarnokot, 25 munkahelyet hozna létre a marokkói székhelyű Solar Eco Systems magyarországi leányvállalata, amelyet idén februárban alapítottak zalaegerszegi székhellyel. Az anyavállalat 2014 óta gyárt minőségi napelemes utcai lámpatesteket, derül ki az előterjesztésből.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában