Pálinkamesterek döntöttek

2018.03.10. 11:30

Édes gyümölcsillat áradt a levegőben a nagykanizsai párlatversenyen

A házi szíverősítők erejéről bárki meggyőződhetett, aki pénteken a Medgyaszay Házban járt.

Szabó Zsófia

Gazdag Attila, a szervező egyesület elnöke (középen) belepillant a zsűri munkájába

Fotó: Szakony Attila/ Zalai Hírlap

Az intézményben ugyanis közel háromszázharminc féle, köztük jó „rúgós” pálinkát engedtek „szabadjára”, az első, országos párlatversenyen, amit a Pannónia Pálinkakultúra Egyesület szervezett, a város önkormányzatának támogatásával.

S arról, hogy határon innen és túl sokan hódolnak a párlatfőzés-szenvedélyének, híven tanúskodik, hogy három ország tizenhárom megyéjéből és negyvenhárom településéről érkeztek pálinkák a dél-zalai városba.

Gazdag Attila, a szervező egyesület elnöke elmondta: alkoholfok és fajta szerint szortírozták a nevezett mintákat, amiket a tízfős zsűri értékelt.

Gazdag Attila jelezte azt is: a versenyt amatőr párlatfőzőknek szervezték.

– Az elképzeléseinket felülmúlta a nagy érdeklődés – fogalmazott. – Igyekeztünk helytállni a szervezést illetően is. Neves, elismert,  hivatásos pálinkabírák értékelték az anonim mintákat.

Amik között milliónyi ízű volt: a sütőtöktől kezdve a faeperen át az ilonka körtéig, sőt, szőlő, füge, som, birs is.

A bírálóbizottság vezetője, Balogh Krisztián pálinkamester-szakmérnök kiemelte: az alma, a körte, a cseresznye, a meggy kóstolásán péntek délben  már túl voltak.

Gazdag Attila, a szervező egyesület elnöke (középen) belepillant a zsűri munkájába

– Szépek az eredmények, bár találkoztunk olyan pálinkákkal is, amikben voltak elő-és utópárlati hibák – így a szakember. – Az alapanyagokkal, a nem jól megválasztott gyümölcsökkel akadtak problémák. A párlatokból ezidáig legjobban az alma és a vilmoskörte ízűek szerepeltek.

A versenyzők, köztük a kanizsai Tóth István, nagy reményekkel indultak a versenyen.

– Tizennégy féle mintával neveztünk – mondta a férfi. – Szigorúak a bírák, ám szeretnénk érmet kapni mindegyik párlatra. Nemzetközi versenyen több aranyat nyertünk.

Az eredményhirdetést vasárnap 16 órától tartják a sormási parkhotelben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában