Több helyük van

2018.03.02. 15:50

Bővült a kanizsai Thúry György Múzeum raktárkapacitása

Nemrégiben mintegy 900 négyzetméternyi új raktárterülettel gyarapodott a Thúry György Múzeum ingatlanállománya.

Pásztor András

Pulai Attila restaurátor és Száraz Csilla igazgató éppen a régészeti gyűjtemény darabjait rendezte Fotó: Gergely Szilárd

A Fő utca 2. szám alatti pincehelyiségekre azért volt szükség, mert a múzeum Fő utcai és Zrínyi utcai raktárhelyiségei megteltek. A helyhiány miatt az elmúlt időszakban nem tudott olyan intenzíven befogadni tárgyakat, eszközöket az intézmény. A három új helyiséggel a probléma megoldódni látszik, a régészeti gyűjtemény edényei mellett múlt századi, polgári bútorok kerülnek az új helyre.

Az önkormányzat is felajánlott egy ingatlant

Mint azt Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója elmondta: a város önkormányzata segítő szándékkal állt a probléma megoldásához, a jelzést követően fel is ajánlottak a múzeum számára egy üres, Petőfi utcai önkormányzati ingatlant, ám az nem felelt meg minden tekintetben a műtárgyvédelmi előírásoknak.


Pulai Attila restaurátor és Száraz Csilla igazgató éppen a régészeti gyűjtemény darabjait rendezte Fotó: Gergely Szilárd

A műtárgyakat óvni kell

– A Fő utca 2. szám alatti három pincehelyiség állapota és közelsége miatt is jobban megfelel számunkra, jóllehet kisebb átalakításokat, beruházásokat itt is eszközölni kellett – mondta az igazgató, aki elárulta: tűzjelző rendszert, biztonsági riasztót és egy speciális vizesedésjelzőt is kiépítettek a három pincehelyiségben. – Rövidesen egy párátlanító berendezés és szellőzőrendszer is kialakításra kerül, szerencsére e beruházásokat az önkormányzat külön finanszírozza.

Az edények már a helyükre kerültek

Mint azt megtudtuk: a nagyobb, 471 négyzetméteres helyiségben már a régészeti gyűjtemény edényeit – az újkőkortól a középkorig – el is helyezték.

– Ide kerülnek továbbá a történeti gyűjtemény nagyméretű darabjai is, például múlt századi bútorok, iparos együttesek – sorolta Száraz Csilla. – A másik, kisebb helyiség egyfajta ideiglenes raktárként funkcionál majd, ahol az újonnan bekerült tárgyak szútalanítása, vagy éppen restaurálása történhet.

A múzeum igazgatója jelezte: a raktárkapacitás gyarapodásával a jövőben tovább bővülhet az intézménybe kerülő kanizsai tárgyak és eszközök aránya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában