Vidámság

2018.02.09. 07:00

Torkos csütörtököt tartottak Tótszentmártonban

Hangos zenére maskarába öltözött hölgyek táncoltak tegnap a Kámán-hegyen. Horvát szokás szerint torkos csütörtököt tartottak.

Benedek Bálint

A maskarába öltözött hölgyek között van egy kakukktojás is Fotó: Szakony Attila

- Lányok, megjött a friss hús! – eresztette ki a hangját egyszerre több hölgy, mikor megpillantotta az újságírót és a fotósát.

Az évszázados horvát szokás szerint ilyenkor a férfinépnek semmi keresnivalója nincs a szőlőhegyeken. Ez az este, majd éjszaka, és ha jó a társaság, még a hajnal is csak a nőkről szól. Amelyik férfi mégis veszi a bátorságot, s felmerészkedik a pincékhez, annak számolnia kell azzal, hogy a hölgyek levetkőztetik, és ki tudja, milyen huncutságra kényszerítik.

- A keresztény világban a hamvazószerda a böjt napja, előtte héten csütörtökön még lehet bulizni, utána szigorúan tilos – avatott be a részletekbe Mihálics Sándorné. – Egykor az asszonyoknak otthon kellett vezetni a háztartást, ám az év ezen szakában felmentést kaptak. Férfiak azért nem jöhettek fel, hogy ne lássák őket becsiccsentve.

A maskarába öltözött hölgyek között van egy kakukktojás is Fotó: Szakony Attila

Azért néhány férfitársunkkal mégis találkoztunk a pincék mélyén, no persze mentségükre legyen szólva: a farsangi időszak miatt női ruhát öltöttek.

- Mivel szeretjük tartani a hagyományainkat, az urainknak valóban semmi keresnivalójuk nem lenne itt – hallottuk egy másik pincében Skoda Józsefnétől. – Viszont valahogy a modern kor azt hozta, hogy mégis belátóbbak lettünk velük. Ettől függetlenül nincs beleszólásuk abba, miként mulatunk, ugyanis egyszer az évben nekünk is megjár, hogy levezessük azt a bizonyos fáradt gőzt.

- Ez az este valóban a nőkről, a nőknek szól, akik sokat tesznek értünk, s a szőlőnket is művelik – tette hozzá Radnai István pincetulajdonos. – Ilyenkor kóstolnak a borunkból és sütnek-főznek, s addig maradnak a hegyen, ameddig csak a kedvük tartja.

A hölgyeket a hideg idő sem tartotta vissza, énekelve járták a pincéket, örömet szerezve mindenkinek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában