Költségvetés

2018.02.15. 19:25

Több mint hét és fél milliárd forintból gazdálkodik idén Keszthely

A képviselők 9 igen és 2 nem arányban szavazták meg az idei költségvetést.

Keszey Ágnes

Fotó: Németh Lilla

A büdzsé főösszegét több mint 7 milliárd 551 millió forintban határozták meg. A tervezett adóbevétel közel 1 milliárd 225 millió forint, ingatlanértékesítésekből több mint 325 millió forint bevételt kalkuláltak. Prioritás a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatainak megvalósítása és önkormányzati ingatlanok felújítása.

Nagy Bálint alpolgármester azt mondta: olyan költségvetés született, mely alapján a város nyugodt lehet a TOP-os és a lakókat érintő fejlesztések tekintetében. Csótár András (Fidesz) az Emberi Erőforrások Bizottságának elnöke ismertette: a bizottság 26,5 millió forinttal gazdálkodik.

400 millió Ft az intézményeknek

Önként vállalt feladatként intézményeket több mint 1,3 milliárd forinttal támogatnak– ehhez az önkormányzat majdnem 400 millió forintot ad (több feladatra állami támogatás is jut). Kultúrára 169 millió, egészségügyi és szociális területre 150, civil szervezeteknek 55,5, sportra 24,5 millió forintot szánnak és intézmények felújítására is van keret. Hozzátette: a költségvetés 400 millió forintos tartaléka ellenére óvatosnak kell lenni.

Herold János (Jobbik) a munkaértekezletekről szólt. Dósa Zsolt, a Városstratégiai bizottság elnöke kiemelte: az elmúlt évek munkáját folytatják az útfejlesztések és turizmus területén.

A cél: egy fejlettebb város

A költségvetést előremutatónak tartja, s cél, hogy minél fejlettebb legyen a város. A Pénzügyi és Jogi Bizottság elnöke, Mohácsi József (MSZP) bízik abban, hogy illetékes politikusok lobbiznak, hogy a hulladékszállítást és az adókat tekintve növekedjenek az összegek, megkönnyítve a városok dolgát.

Vozár Péterné (Fidesz) úgy vélekedett: elégedettek lehetnek. dr. Ifi Ferenc (KDNP) szerint küzdelmes volt a költségvetés megalkotása. Hozzátette: az iparűzési adó miatt a letelepedni kívánó vállalkozásokat komolyan kell venni. Nagy Bálint alpolgármester kiemelte: a lakók mindennapjait érintő beruházásokat (útfejlesztések, zöldterületek állapota, köztisztaság, közösségi fejlesztések) is szem előtt kell tartani.

Ruzsics Ferenc polgármester úgy summázott: tartható a költségvetés, de félelmét fejezte ki, hogy a pályázatokra biztosított 150 millió forint valószínűleg nem lesz elég.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában