Választási szabályok

2018.02.13. 19:35

Szavazás külföldről, külföldön, vagy nem a lakóhely szerinti hazai településen

Aki az országgyűlési választás napján külföldön tartózkodik, de a lakcíme magyarországi, világszerte 116 külképviseleten (nagykövetségen vagy konzulátuson) adhatja le szavazatát.

Szabó Judit

Feltétel azonban a külképviseleti névjegyzékbe vétel, az erre vonatkozó (vagy módosítási, törlési) kérelmet március 31-én 16 óráig lehet benyújtani online a valasztas.hu honlapon, illetve személyesen vagy levélben a lakóhely szerint illetékes választási irodánál.

Aki kérte a külképviseleti névjegyzékbe vételt, de mégsem utazik el, vagy külföldön dolgozó esetén hazajön április 8-ra, az nem szavazhat Magyarországon, hacsak nem töröltette magát a külképviseleti névjegyzékből. Világszerte 116 külképviseleten lehet szavazni, tehát nem minden országban.

A lista megtalálható a valasztas.hu oldalon. Az amerikai kontinensen április 7-én lesz a szavazás. A magyarországi lakcímmel rendelkező, külföldön tartózkodó választópolgárok kizárólag személyesen szavazhatnak a lakcímük szerinti egyéni jelöltre és egy pártlistára.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező választók, a határon túli magyarok levélben is voksolhatnak, de egyéni jelöltre nem, csak pártlistára. Szavazólapjukat kérésük alapján postán kapják meg, vagy kérhetik a személyes átvételét, Zala megyében Zalaegerszegen, Keszthelyen, Nagykanizsán, Rédicsen és Letenyén.

Ha nem levélben akarnak szavazni, voksukat bedobhatják április 8-án a helyi választási irodán e célra kihelyezett urnába. A külhoni magyaroknak is regisztrálniuk kell a választásra március 24-én 16 óráig. Az ő regisztrációjuk 10 évig érvényes.

Az a magyarországi lakcímmel rendelkező, aki Magyarországon, de a bejelentett lakóhelyétől eltérő hazai településen, budapesti kerületben (vagy ugyanazon a településen, de nem a lakcím szerinti szavazókör területén) fog tartózkodni, átjelentkezéssel szavazhat. Online, levélben vagy személyesen a választási irodánál lehet átjelentkezni április 6-án 16 óráig. Az átjelentkezők a saját lakcímük szerinti egyéni jelöltre és pártlistára voksolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában