Tervek

2018.02.08. 14:26

Őshonos gyümölcsfákat is ültetnének Nagyradán

Nem hagyja parlagon a falu vezetése a községhez tartozó Szelemen-hegy egyik üres parcelláját. A tervek szerint a háromezer négyzetméteres területet őshonos gyümölcsfákkal ültetik tele.

A képen: Zsiga Zsolt, Nagyrada polgármestere Fotó: Győrffy István/Archív

Mindezt pályázati támogatásból valósítanák meg. Zsiga Zsolt polgármester jelezte: a hamarosan fény derül arra, sikerrel jártak-e.

- 10 millió forintot igényeltünk, ebből 1,5 millió forintba kerülne a gyümölcsös telepítése. A fennmaradó összeget útépítés fordítanánk – fogalmazott. – Olyan őshonos fák csemetéit ültetnénk, amiket ma már kevésbé ismernek az emberek. A régi pogácsa almából vagy az árpával érő körtéből ma már nincs olyan sok. Így egyrészt megmentenénk a különböző fajtákat, másrészt pedig a gondozásuk révén munkát is adnánk a közfoglalkoztatottaknak. Bár ezek a fák nem igényelnek sok gondozást – összegezte a falu első embere.

A képen: Zsiga Zsolt, Nagyrada polgármestere Fotó: Győrffy István/Archív

Elmondta azt is: a területre egy pihenésre alkalmas teret is építenének, azonban más, turizmust élénkítő beruházásban is gondolkodnak. Szabadidős parkkal és kilátóval gazdagítanák a falut, amire szintén pályázat révén remélnek támogatást. Ebben a községben élő népes svéd-kolónia is felajánlotta a segítségét. Ez a fejlesztési koncepció egyelőre terv: a távolabbi jövőben derül ki, megvalósul-e. Ahogy az is: termelői piacot, amire szintén nyújtottak be pályázatot, megépíthetik-e a tornacsarnok elé a falu központban.

- Ami viszont az elkövetkezendő időszakot illeti, munkában bőven lesz részünk – folytatta a polgármester. – Márciusban hozzálátunk a radai malomárok rendbetételének, amire 70 millió forint támogatást kaptunk a TOP jóvoltából. Ugyanis sokszor gyűlt meg a bajunk az árokkal. Rendszeresen megtelik esős időben a közeli szántóföldekről lezúduló sárral. A helyrehozatallal pedig pont kerül a probléma végére. Azonban saját forrásból is korszerűsítünk. Tavaly belterületi utat, járdát tettünk rendbe, idén pedig a pályázatból kimaradó, hegyen lévőt aszfaltozzuk le. Huszonöt millió forint hozzájárulást igényeltünk, emellett önerőből húsz milliót tennénk hozzá magunk.

Címkék#Nagyrada

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában