Beruházás

2018.02.06. 17:30

Nyolcszögletű házat kap a jurta – Gébárti fejlesztések​

Összességében 620 millió forint értékű fejlesztés valósulhat meg a közeli jövőben a Gébárti tó környékén.

Magyar Hajnalka

A sajtótájékoztató résztvevői a gébárti Kézművesek Házában. Jobbról: Skrabut Éva, Vigh László, Balaicz Zoltán, Prokné Tirner Gyöngyi, valamint Fülöp Tibor Fotó: Pezzetta Umberto

Ennek részeként mintegy 120 millióból bővül a Kézművesek Háza, 100 millió fordítható a Makovecz Imre tervei alapján megszülető Boldogasszony kápolnára, 400 milliónyi TOP forrás pedig a tó turisztikai fejlesztését támogatja. A fentieket Balaicz Zoltán polgármester vázolta kedden a térség fejlesztéséről megtartott sajtótájékoztatón a Kézművesek Házában.

A ház bővítése kapcsán megköszönte Prokné Tirner Gyöngyi és Skrabut Éva, valamint a hozzájuk kötődő szakmai csapat előkészítő munkáját, Vigh László országgyűlési képviselőnek pedig a lobbitevékenységet, amivel a figyelmet a 120 millió forintot hozó pályázatra irányította. Ugyancsak sokak által várt fejlemény a Makovecz-kápolna építése, ami még idén megkezdődhet a tó délkeleti csücskével szemközti kis domb oldalában. Balaicz Zoltán a turisztikai fejlesztés főbb elemeit is felsorolta: a tó keleti oldali hídjának felújítása, a nyugati ágon új híd emelése, játszótér kialakítása, a gyalogosok és kerékpárosok számára tókerülő út kiépítése, valamint a vízi sport fellendítése. Utóbbi kapcsán épp szerdán tárgyalja a város önkormányzata a kajak-kenu szövetség kérését, ugyanis csónakkikötőt építenének a tavon a sportág fellendítése érdekében.

A sajtótájékoztató résztvevői a gébárti Kézművesek Házában. Jobbról: Skrabut Éva, Vigh László, Balaicz Zoltán, Prokné Tirner Gyöngyi, valamint Fülöp Tibor Fotó: Pezzetta Umberto

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a népi kultúrában rejlő tudás és érték elkötelezett őrzőjeként jellemezte a kézművesház csapatát, munkájuk nélkül mindannyian szegényebbek lennénk. A ház szakmai vezetője, Prokné Tirner Gyöngyi elmondta, remélhetőleg áprilisban elkezdődhetnek a bővítés munkálatai, amelyek eredményeként oktatóterem és kiszolgáló blokk épül a műhelyszárny emeletén, mögötte pedig félig a földbe süllyesztve áll majd a jurtaház. Mint sejthető, e 12 méter átmérőjű, nyolcszögletű építményben kapna állandó elhelyezést a 22 éve megépített jurta.

A fejlesztés látványtervei
A fejlesztés látványtervei

Skrabut Éva, a 240 tagot soraiban tudó Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke felidézte, a Kézművesek Háza 35 éves történetében a jelenlegi immár a 6. fejlesztési terv, ám ez végre meg is valósul. Örömét fejezte ki, hogy a jurta végre kiszabadul a raktárból, s a nemezkultúra értékeit felmutató kiállítással együtt közönség elé kerül.

Fülöp Tibor építész elmondta, a bővítés tervezése során igyekezett alkalmazkodni a kézművesház formai és stílusbeli előzményeihez, valamint az új funkciókhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában