Olvasói panasz

2018.02.14. 17:25

Nagy gond a kisdolog a Zalaegerszeg-Budapest buszjáraton

A kisdolog is lehet nagy gond, ha utazás közben tör rá az emberre a szükség. Erről szól egyik olvasónk panasza.

Magyar Hajnalka

Mindkét társaság arról biztosította szerkesztőségünket, hogy ha az utasok kérik, a fővárosba tartó buszok megállnak egy alkalmas pihenőhelyen, hogy a szükséget érzők könnyíthessenek magukon

Fotó: Pezzetta Umberto

A gond a Zalaegerszegről 6.40-kor induló, Budapestre tartó buszjárattal kapcsolatos. Lényege: a buszon nem biztosított a toaletthasználat, s a jármű egyszer sem áll meg a fővárosig.

Még abban az esetben sem, ha ezt az utasok kérik. A buszvezető – a panaszos szerint – azt válaszolta, nem engedélyezett számára a megállás. A problémát tetézte, hogy a buszpályaudvaron csak 7 órakor nyitott ki az illemhely.

A vidékről beérkező, s Budapestre készülő utasok e korai órán tehát ott sem tudtak könnyíteni magukon.

Az észrevételt eljuttattuk az Északnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt-hez. Az ÉNYKK marketing-csoportvezetője, Hegedüs-Kuti Piroska lapunknak küldött válaszából kitűnt, a szóban forgó járatot a VOLÁNBUSZ Zrt. közlekedteti, ezért a személyzet részére kiadott belső utasításokról nem áll módjukban nyilatkozni. A toalettel kapcsolatosan azonban kedvező fejleményekről írt:

- Az autóbusz-állomáson található illemhelyet, ami a várótermen kívül található, bérlő üzemelteti 07-19.30 óra közötti nyitvatartással. Olvasói levelük alapján megkezdtük az egyeztetést a bérlővel a nyitvatartási idő módosításáról, melyet célszerűnek látunk a váróterem korai nyitásához közelíteni. A váróterem 05-22.30 óra kötött van nyitva.

Az egyeztetés időközben eredményre vezetett, ugyanis mint szerdán magunk is meggyőződhettünk róla, a toalett már 6.30-tól nyitva áll.

A toalett immár új nyitvatartással üzemel az egerszegi buszpályaudvaron
Fotós: Magyar Hajnalka

Az ÉNYKK Zrt. nem tiltja autóbusz-vezetői részére az autópálya-pihenők egészségügyi szükséglet céljából történő használatát, azonban, amennyiben a forgalmi viszonyok indokolják, engedélyezi annak elhagyását – olvasható a válaszlevél folytatásában. Ám ha az utasok kérik az illemhely használatát, az autóbusz-vezető természetesen biztosítja a lehetőséget valamelyik benzinkúton vagy pihenőhelyen.

A kommunikációs szakember arról is tájékoztatást adott, hogy a fővárosba közlekedő autóbuszjáratok menetrendjét a szolgáltatást megrendelő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elvárásai alapján a KTI Közlekedésszervező Iroda határozta meg 2012-ben, lecsökkentve a korábbi, a pihenők időtartamát is tartalmazó menetidőket. Ennek javasolt módosítását a Társaság csak igényként tudja megfogalmazni a szervezet felé.

Mindkét társaság arról biztosította szerkesztőségünket, hogy ha az utasok kérik, a fővárosba tartó buszok megállnak egy alkalmas pihenőhelyen, hogy a szükséget érzők könnyíthessenek magukon
Fotós: Pezzetta Umberto

Az olvasói észrevételt a járatot közlekedtető VOLÁNBUSZ Zrt-hez is eljuttattuk, ők az alábbi módon reagáltak megkeresésünkre:

„A társaságunkhoz továbbított olvasói bejelentés alapján vizsgálatot kezdeményeztünk, amely során felhívtuk az érintett járatot üzemeltető alvállalkozónk figyelmét az autóbusz toalettjének rendeltetésszerű üzemeltetésére.

Tekintettel arra, hogy a téli időszakban az autóbuszok WC-je a fagyásveszély miatt nem üzemeltethető megfelelően, amennyiben az utasok közül bárki megállási kéréssel él az autóbusz-vezető felé, úgy a kolléga a lehetőségekhez mérten, az arra alkalmas legközelebbi helyen történő megállással biztosítani fogja a mellékhelyiség használatot” – olvasható a válaszban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában