Mézédes

2018.02.01. 15:30

A magyar akácméz csak javítóméz lehet az EU-ban

Múlt hétvégén kezdetét vette a Nagykanizsa és Környéke Méhészegyesület hagyományos szakmai továbbképzése. A programsorozat most szombaton folytatódik.

Horváth-Balogh Attila

A résztvevők elsőként Somogyi Gyula elnök beszámolóját hallgatták meg Fotó: Nagykanizsa és Környéke Méhészegyesület

 

Ennek keretében az egyesület tagjai meghallgatták Somogyi Gyula, a Nagykanizsa és Környéke Méhészegyesület elnöke éves beszámolóját, majd Pető Zsolt, a keszthelyi méhészegyesület elnöke tartott előadást „Konténeres méhészkedés intenzív vándorlással” címmel.

Somogyi Gyula beszámolójában elmondta: a tavalyi év nem a legjobb előjelekkel indult, az atka és a nozéma hatalmas károkat okozott megyénkben is. Később a kedvezőtlen időjárás miatt kevés repceméz termett, az akácerdők tavasszal, áprilisban többször is elfagytak, ezért nagyon rapszodikusan mézelt ez a faj. A napraforgó pedig ezen a vidéken nemigen mézel, így ez a növény maximum virágpor gyűjtésre volt alkalmas. Ősszel ismét sok méhész panaszkodott a nagy arányú atkafertőzés miatt. A felvásárlási árak sajnos, nem emelkedtek, a kereskedők nagyon alacsony áron vásárolják fel a mézeket. Szomorú, de attól még tény: az akácméz egyelőre csak maximum javítómézként jelenhet meg az unió piacán, magasabb árat az unióba beáramló nagy mennyiségű hamisítvány kitiltása után lehet elérni – legalábbis ebben bíznak a méhészek.

A résztvevők elsőként Somogyi Gyula elnök beszámolóját hallgatták meg Fotó: Nagykanizsa és Környéke Méhészegyesület

Somogyi Gyula arra is rámutatott: tavaly a kanizsai méhészek számos programon vettek részt a megyében és az ország távoli pontjain, illetve szerveztek ilyeneket ők maguk is. Nagy sikert aratott például a III. Kanizsai Mézes Nap, a múzeumok éjszakája keretében tartott mézkóstoltatás és az iskolai mézes reggeli, mely a magyar méz fogyasztásának népszerűsítését tűzte ki célul a fiatalabb generációk tagjainak körében.

A múlt hét végén indult továbbképzési program holnap 9 órától folytatódik Halis István Városi Könyvtárban. Ekkor a méhészek dr. Horváth László hatósági állatorvos tájékoztatóját hallgathatják meg, 10 órától pedig Ficzere Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület ellenőrző bizottságának elnöke az NB fekvő kaptárban alkalmazott anyazárkás mézeltetésről tart előadást. Február 10-én rendezik meg a hagyományos méhészbált, 17-én pedig ismét a könyvtárban Szép Zsolt agrárkamarai vezető tájékoztatója hangzik el, illetve Molnár Ferenc, Szolnok megyei szaktanácsadó beszél az utánfutós vándorlásról.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában