Újhegyi Borbarátok Egyesülete

2018.02.19. 12:00

Kevés eső esett, savhiányossá váltak a borok

A nyílt véleményalkotás arra ad lehetőséget, hogy a termelők hasznosítható tanácsokat kapjanak saját boraikat illetően – emelte ki Veress János szőlész-borász az Újhegyi Borbarátok Egyesülete szombati éves borminősítőjén.

Gyuricza Ferenc

Összesen 52 mintát kóstoltak végig a zsűri tagjai: balról Pampetrics György borász-borkereskedő, Veress János szőlész-borász és Szabó László nyugalmazott kertészmérnök Fotó: Gyuricza Ferenc

A pusztaszentlászlói dombhátakon gazdálkodókat tömörítő szervezet ugyanis változtatott eddigi szokásain, azaz ezúttal már nem zárt ajtók mögött értékeltette a borokat, hanem a termelőkkel közös rendezvényen, ahol a felmerülő kérdések megvitatására is lehetőség nyílt. Veress János a rendezvényen kiemelte: nehéz évet tudhatnak maguk mögött a borászok, mert a vegetációs időszakban szinte egyáltalán nem esett csapadék, emiatt pedig savhiányossá, valamint gyorsan elöregedővé és oxidálttá – kénfalóvá – is váltak a borok.

A bírálat ennek ellenére szép eredményt hozott, a gazdák által benevezett 52 minta közül 23 kapott arany minősítést. Kettő kiemelkedő bor is akadt, egy olaszrizling, illetve egy birtokbor kapott 19 pontot meghaladó értékelést.

Összesen 52 mintát kóstoltak végig a zsűri tagjai: balról Pampetrics György borász-borkereskedő, Veress János szőlész-borász és Szabó László nyugalmazott kertészmérnök Fotó: Gyuricza Ferenc

Ezüst minősítéssel tizenhét, bronzzal kilenc bort jutalmazott a zsűri, míg a fennmaradó három minta készítője oklevelet vehetett át.

A minősítő kapcsán a civil szervezet vezetője, Kaj István arról is beszámolt lapunknak, hogy folyamatosan próbálják ismereteiket és kapcsolataikat bővíteni. Utóbbi jegyében egy hete a muravidéki Csentén Balázs-napi pincejáráson vettek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában