Fosszilis helyett megújuló energia

2018.02.06. 14:00

Energia másképpen – Nagypáli az Energy Globe verseny országos döntőjében

Nagypáli a „Zöld út” elnevezésű ökoprogramjával szerepel az Energy Globe elnevezésű nemzetközi megmérettetés hazai finisében, tudtuk meg Köcse Tibor polgármestertől.

Arany Horváth Zsuzsa

Köcse Tibor polgármester a község hibrid autójával a turisztikai központ előtt. A kocsi a Nagypáli–Szombathely oda-vissza úton csupán 1,5 liternyi benzint fogyasztott. Az épületen a dőlésszögek a napelemek hatékonyságát szolgálják.

Fotó: Pezzetta Umberto

Ha egy zalai település Budapest egyik legismertebb budai kerületével együtt jutott a pályázati versengés döntőjébe, akkor tudhatjuk, a községben valamit elég jól csinálnak.

- A megújuló energiaforrások használatát preferáló, a környezetvédelemre fókuszáló pályázatot sokadik alkalommal írta ki az energiaszolgáltató, a nemzetközi győztes a verseny rangja miatt magáénak tudhatja az energiával kapcsolatos elismerések Oscar-díját – mondja a település vezetője.

- Még a hazai fordulónál tartunk, de büszkeség, hogy a 9 tagú zsűri döntése alapján az önkormányzati kategóriában döntősök vagyunk. A pályázat az elkötelezett közösségre is épít, ezért február 15-ig tartó internetes szavazás társul a pályázathoz. Az eredményhirdetést május 7-én, a Várkert Bazárban tartják.

Nagypáliban közismerten nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelem szempontjaira, az önkormányzat gazdálkodó szervezetei a napelemparkok és az energianövények ültetvényeinek köszönhetően a lehető legkevesebb fosszilis energiahordozóból származó áramot használják fel, ez a törekvés több évtizedes szisztematikus ökológiai fejlesztés eredménye.

- A „Zöld út” programunk a komplex falufejlesztés része, a tervezett beruházásokat az ökológiai hatások elemzése és figyelembevétele mellett valósítjuk meg, ehhez pedig értelemszerűen szemléletformálás is társul – mondta Köcse Tibor, hozzátéve, ez tette lehetővé, hogy az Energy Globe pályázat kívánalmainak megfeleljenek.

Köcse Tibor polgármester a község hibrid autójával a turisztikai központ előtt. A kocsi a Nagypáli–Szombathely oda-vissza úton csupán 1,5 liternyi benzint fogyasztott. Az épületen a dőlésszögek a napelemek hatékonyságát szolgálják.
Fotós: Pezzetta Umberto

- Mivel az önkormányzati kategóriában (egyebek közt vállalati, épületfelújítási, intézményi kategóriában is zajlik a nemes vetélkedés) a XII. kerülettel mellett csak mi maradtunk állva, szép díjban reménykedünk – folytatta a polgármester. – A fődíj nagy értékű elektromos gépkocsi, a második pedig szintén elektromos parkgondozó kisautó. Utóbbinak is nagy hasznát vennénk.

A nagypáli önkormányzat működtetésében már most is „dolgozik” két hibrid kocsi, amely jelentős költségmegtakarítást hoz a település kasszájába.

Az intézmények energiafelhasználásának további racionalizálása érdekében az észak-zalai község tervei közt szerepel az úgynevezett energiapiramis, amely egy helyen képes lesz monitoringozni (megfigyelni, elemezni) az energiafelhasználást, a szélgenerátor működését, a buszok fogyasztását, de be is avatkozhat, ahol szükséges.

- Az ökológiai alapokon nyugvó gazdálkodásunkból évente hat-hét felsőoktatási szakdolgozat készül, az egyetemi hallgatókat és a szakmai kutatókat is tudjuk majd fogadni sikeres pályázat esetén az idénre tervezett energiapiramisban, ahol négyállásos számítógépes munkahelyet alakítunk ki. Ezenkívül meteorológiai adatokat is gyűjt – tájékoztatott a község vezetője.

– Ez az objektum úgy tapad a földhöz, hogy függőleges tengelye körül forgatható legyen, ami a napelemek miatt lényeges szempont. A piramisforma a legújabb kutatások szerint a Föld energiáját is optimálisan közvetíti, s jótékonyan hat a benne tartózkodók szervezetére.

Mint megtudtuk, a fővárosi XII. kerület a szóban forgó versenyben éppen ilyen típusú megfigyelőrendszerrel pályázott, de az csak egyetlen intézmény energiafelhasználását tudja adatolni.

Az Energy Globe nemzetközi pályázati versenyéhez a községet bemutató kisfilmet is készítettek Nagypáliban, valamint a Hazahúzó című műsor is járt nemrégiben náluk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában