Évkezdet

2018.01.04. 07:00

Tizenhat év után a hívek kérésére van újra házszentelés Kisbucsán

„Alázattal léptük át e hajlék küszöbét az új esztendő kezdetén. Kérünk Urunk, áldd meg ezt a házat és a benne lakókat, hogy legyen e falak közt egészség, békesség, szeretet, törvénytisztelet, hálaadás és isteni áldás.”

Varga Lívia

Áldás e hajlékra és lakóira. Szerdán Kisbucsán áldotta meg a házakat és lakóikat Tódor Szabolcs plébános (középen). Képünkön jobbra az egyik házigazda, Kovács Zoltánné Fotó: Pezzetta Umberto

A szerda délelőtti verőfényes napsütésben egy hatfős csoport járja Kisbucsa utcáit. Csengetésükre kitárulnak a kapuk, a házigazdák arcára mosoly ül. Házat szentelni jönnek ugyanis a várva várt vendégek: Tódor Szabolcs búcsúszentlászlói plébános, Fogáné Galambosi Éva kántor és a ministránsok.

- Tudjátok emberek, jön a Szentkereszt, ki néktek üdvösségtek, eljön ma hozzátok. Mi többet nem beszélünk, csak egyet kérdünk: szabad-e a Szentkeresztnek hozzátok bejönni? – olvassa fel az egyik fiatal, majd a plébános a már idézett, Úrhoz intézett kérés után így folytatja: – Legyen a mindenható Istennek, az Atyának, Fiúnak és Szentléleknek áldása és kegyelme ezen a hajlékon és a benne lakókon, Krisztus, a mi Urunk által, ámen.

Áldás e hajlékra és lakóira. Szerdán Kisbucsán áldotta meg a házakat és lakóikat Tódor Szabolcs plébános (középen). Képünkön jobbra az egyik házigazda, Kovács Zoltánné
Fotó: Pezzetta Umberto
Ajándék a ministránsoknak. Kovács Zoltán örül, hogy felelevenítik ezt a szép szokást
Tódor Szabolcs plébánost elkísérte négy ministránsa és Fogáné Galambosi Éva kántor is

Ezt követően szenteltvizet locsol a házra és a háziakra, s közösen elimádkozzák a Miatyánkot. Közben a kántor egy kódot ír fel az egyik ajtófélfára: X20+G+M+B+18X. Később elmagyarázza: a számokat összeolvasva megkapjuk a mostani évszámot, a betűk pedig a három napkeleti bölcs – Gáspár, Menyhért, Boldizsár – nevének kezdőbetűi.

- Már 15 éve is van, hogy utoljára házszentelés volt nálunk, örülünk, hogy az atya feleleveníti ezt a szép szokást. Így van ez rendjén – mondja a házigazda, Kovács Zoltán, miközben felesége süteménnyel kínálja a vendégeket, majd szaloncukrot ajándékoznak a ministránsoknak.

- Ez volt ma a 11. házunk, s még vagy 60 hátravan – meséli már az utcán Szabolcs atya, hozzátéve: hat település tartozik a búcsúszentlászlói plébániához, a héten mindegyiket végigjárják, egy napra átlagosan 70 szentelés jut, pénteken pedig az iskolát áldja meg. – Közel 30 ministránsom van, ezért mindennap más csapattal megyek, hogy mindenki lásson bele kicsit a dolgokba. Utoljára a ferences atyák idejében, 2001-ben tartottak házszentelést vízkereszt ünnepéhez kapcsolódva ezekben a falvakban. A hívek kérték, s örülnek a szokás felelevenítésének, mindenhol szeretettel fogadnak bennünket. A visszajelzések alapján úgy gondolom, jövőre már háromszor ennyi helyre várnak bennünket. Az áldásra szükség van, hogy ne legyen betegség, legyen viszont egyetértés, szeretet a családokban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában