Megemlékezés

2018.01.23. 09:00

A szabadságharc után került Szentgyörgyvölgyre

A településen élt néhai református kántortanítóra és amatőr régészre, Gózon Imrére emlékeztek szombaton, halálának 100. évfordulója alkalmából.

Gyuricza Ferenc

Fotó: Gyuricza Ferenc

A települési önkormányzat és a helyi többfunkciós szolgáltató központ kezdeményezésére az utóbbi intézményben kötetlen beszélgetés keretében idézték fel a résztvevők Gózon Imre munkásságát.

- Nagyon kevés konkrét ismerettel rendelkezünk róla – mondta Varga Zsuzsanna polgármester. – Azt tudjuk, hogy 1826-ban született, tehát kortársa volt Petőfinek és Jókainak. Ahogy a korabeli lázadó ifjúság több tagja, eleinte ő is vándorszínészként járta az országot, továbbá az 1848/49-es forradalom és szabadságharc alatt több társával együtt ő is csatlakozott az országot védő honvédsereghez.

Gózon Imre 1854-ben került Szentgyörgyvölgyre, ahol 43 éven át tanítóskodott, mellette pedig a kántori feladatokat látta el. Foglalkozott régészettel, s ő talált rá a veleméri Árpád-kori templom freskóira. Kutatásai elismeréseként a Műemlékek Országos Bizottsága tagjává választották.

Fotós: Gyuricza Ferenc

- Talán azért sem tudunk róla ennél többet, mert bár tanítóként nyilván tisztelték, de az itt élő parasztemberek szemében azért vélhetően mégiscsak egy „gyüttment”, és egy fura figura lehetett, aki bóklászik, és mindenféléket írogat – mondta Kiss Árpád, a rendezvény egyik résztvevője. – Ezért lenne fontos a még fellelhető, a személyéhez köthető tárgyak és dokumentumok mielőbbi összegyűjtése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában