Ember és madár összhangban

2018.01.14. 11:00

Ragadozómadarak repültek a solymász nyílt napon

Sólymok, sasok, ölyvek szálltak fel a Keszthelyhez közeli vadászterületen a solymász nyílt napon. A ragadozómadarakkal történő vadászattal ismerkedhettek mindazok, akik szombaton részt vettek a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeuma és Vadászati Kulturális Egyesület Solymász Rendje által szervezett egész napos programon.

Keszey Ágnes

A szervezők célja az volt, hogy minél többen megismerjék a solymászatot, történelmét, jelenét, sőt jövőjét is, ezért az érdeklődők egy vadászaton vehettek részt.

- Ez egy nagyon látványos esemény, képes arra, hogy összehozza az embereket. A hagyományőrzés és az identitás erősítése is fontos része- összegezte Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum igazgatója a Keszthely közeli, füves, bokros vadászterületen zajlott eseményt. Egy fácán volt a teríték, ez tükrözte azt is, hogy a solymászat célja nem a trófeák gyűjtése, hanem ember és madár közös munkája.

Lóki György a megnyitón Fotó: A szerző

- A solymászat két alapvető stílusban zajlik, mindent a madarak jellegzetessége, biológiája határoz meg. A sólymok magaskörzésből vadásznak: a kutyáink megmutatják a bokorban lapuló fácánt, akkor felengedjük a sólymot , aki nagy magasságból a természetes módján igyekszik zsákmányul ejteni.

Kép a terítékről; Fotó: Szigeti Edit

Az alacsony röptűek: a héják, sasok, ölyvek és a baglyok az apróvadat, fácánt az öklünkről indulva kezdik el üldözni és saját erejükből, lendületükből próbálják elejteni- mondta el Lóki György, a VKE Solymász Rendjének vezetője, hozzátéve, hogy a ragadozómadár nem tér vissza gazdájához: legyűri a zsákmányt és ott megvárja a solymászt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában