Modern Városok Program

2018.01.05. 13:30

Ilyen lesz a versenyuszoda és a sportcsarnok Nagykanizsán

Nagykanizsa több 10 milliárd forintos fejlesztési lehetőséget kapott a kormánytól, ennek köszönhetően még az idén megkezdődik a multifunkciós sport- és rendezvénycsarnok, valamint a versenyuszoda kivitelezése.

Horváth-Balogh Attila

Látványterv az uszodáról

A két fejlesztés (melyek látványtervei már elkészültek) a Modern Városok Program keretében valósul meg összesen 15 milliárd forint értékben, de ezeken kívül más, az emberek komfortérzetének javítását célzó beruházások is zajlanak majd a városban.

Minderről Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője és Dénes Sándor polgármester sajtótájékoztatót tartott ma a dél-zalai város polgármesteri hivatalában.

- December 28-án a város történetében nagyon fontos kormányhatározat született, amely a sport- és rendezvénycsarnok, illetve a versenyuszoda megépítésére nyújt lehetőséget – közölte Cseresnyés Péter.

Cseresnyés Péter államtitkár
Fotós: Gergely Szilárd

- Előbbi már régi vágya az itt élőknek, uszodával pedig rendelkezünk ugyan, ám mivel az a hetvenes években épült, a mai kívánalmaknak sajnos, már nem felel meg. Ráadásul sokrétű tevékenység zajlik benne: használják a vízilabdázók, az úszók, az úszásoktatók és tanulók – ezért néha már szűkös is.

Látványterv az uszodáról

Ezeket az igényeket elégíti ki a két új fejlesztés, melyek nem csak nekünk, kanizsaiaknak fontosak, hanem a térség lakóinak is, hiszen természetesen, ők is használhatják az objektumokat. A Modern Városok Program révén 15 milliárd forintot fordíthatunk ezekre a beruházásokra, s ez nagy segítség, hiszen a saját költségvetésünkből nem tudtuk volna előteremteni.

A részletekről Dénes Sándor számolt be. Mint elmondta, a létesítmények kivitelezése már az idén elkezdődik és 2019 végére be is fejeződik.

Dénes Sándor polgármester

- A versenyuszodára 6,2 milliárd, a sportcsarnokra pedig 8,8 milliárd forintot fordíthatunk – magyarázta a polgármester. – Az új fedett uszoda a mostani mellett, azzal egybeépítve kap helyet, amihez nem a sétakertből veszünk el területet és a strand is megmarad. Ötven méteres versenymedence, egy 25 méteres tanmedence és 700 fős lelátó épül. Az objektum megfelel majd minden olyan kívánalomnak, amit a FINA, a Nemzetközi Úszószövetség támaszt a komoly versenyhelyszínekkel szemben, így akár világbajnokság megrendezésére is alkalmas lesz az új objektum.

A sport- és rendezvénycsarnok a Kanizsa Centrum Bevásárlóközpont melletti üres területen készül el, s alapban 3000 fő befogadására lesz képes, de mobil lelátók alkalmazásával további 2000 főnyi közönség fér el a komplexumban. Az új sport- és rendezvénycsarnok szintén alkalmas lesz komoly nemzetközi sportversenyek és nagy koncertek megrendezésére is.

Látványterv a Sportcsarnokról

Dénes Sándor hozzátette: mindezen túl más beruházásokra is sor kerül idén Nagykanizsán, például óvoda-, bölcsődefelújítás, kerékpárút-építés, továbbá 1,2 milliárd forintból utak, járdák és hidak újulnak meg, ezért 2018 a város számára a fejlesztések éve.

Cseresnyés Péter jelezte még: a Modern Városok Program keretében a volt ferences kolostor is megújul és többek közt helytörténeti funkciót kap, illetve kialakítanak benne egy mini sörfőzdét is. Elkezdődött továbbá a belváros-rekonstrukció 3. üteme, a Mura-programnak köszönhetően pedig a térségben is komoly fejlesztések indulnak, idén a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósága és a Zalaerdő is megvalósíthatja a jelentős részben a turizmushoz köthető projektjeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában