Változások a belvárosban

2018.01.05. 11:30

Hagyományok háza lehet az egerszegi KISZÖV-székházban

Sorra megújulnak a belváros régi épületei. Kívülről már megszépült a volt Zóna étterem épülete, s remélhetőleg hasonló jövő vár egy másik szép XIX. századi tömbre, a KISZÖV-székházként ismert épületre is.

Hajdú Péter

A halványzöld ház 1858 után került az ingatlannyilvántartásba, felújítása önkormányzati pályázatra vár Fotó: Pezzetta Umberto

A Kazinczy tér 11-es számú épületben a város tervei szerint hagyományok háza kap majd helyet, teret adva a város és környéke művészeti, hagyományőrző életének. Az épületben egyébként ismét pezsgőbb lett az élet – amint arról Balaicz Zoltán polgármester a ház földszintjén már több mint két éve bezárt, de mától újra megnyílt pizzéria és étterem csütörtökön megtartott rövid nyitóünnepségén beszélt.

A halványzöld ház 1858 után került az ingatlannyilvántartásba, felújítása önkormányzati pályázatra vár Fotó: Pezzetta Umberto

A polgármester a Kazinczy téri épület történetét idézte fel, s mint mondta, az építés pontos ideje nem ismert.

- Valamikor 1858 környékén vagy utána néhány esztendővel épült fel, s az akkori ingatlannyilvántartás szerint szállodaként kezdett működni. Abban az időben máshol nem volt bálozási lehetőség, csak ennek az épületnek az emeleti nagytermében, mivel az Arany Bárány Szálloda 1894-ben készült el. A nagyterem máig megőrzött valamit a régi fényéből, amit reményeink szerint hamarosan fel tudunk eleveníteni – mondta a polgármester.

A bálteremben aztán a Zalaegerszegi Kaszinó, illetve a Polgári Társaskör működött. A II. világháború után egy ideig nem használták, majd a KISZÖV vette át az épület irányítását, és az általa alapított néptáncegyüttes használta. Az ingatlan földszintje magántulajdon, a felső rész az önkormányzaté. Balaicz Zoltán elmondta, az önkormányzatnak beadott pályázata van arra, hogy egyfajta hagyományok háza tartalommal együtt újítsák fel az épületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában