Doni katasztrófa

2018.01.22. 08:00

A háborús hősökre emlékeztek Gyenesdiáson

Ünnepi szentmisével kezdődött a háborús hősökről való megemlékezés vasárnap a településen.

Góth Imre

Gál Lajos beszédet mond az emlékmű előtt; Fotó: Góth Imre

A doni katasztrófa 75. évfordulójához kapcsolódva a két nagy háborúban elesett valamennyi katona és civil áldozatvállalása előtt fejet hajtottak az utódok.

A helyi Dalárda katonadalokkal, míg Hársfalvi György szavalattal idézte meg a II. világháborút. Manninger Jenő országgyűlési képviselő, miniszteri biztos lett volna az ünnepség szónoka, de országos ügyekben el kellett utaznia, így Gál Lajos polgármester osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel.

- Az akkor ellenséges hatalmak ma már a 21. században együtt, szövetségben küzdenek a békéért, céljuk, hogy szembenállás helyett az együttműködés, az okos egymás mellett élés kerüljön előtérbe, és soha ne kelljen átélni egy újabb világháború borzalmait – mondta többek között Gál Lajos a két háborúban elesett 44 gyenesdiási katonának emléket állító márványtáblák előtt.

Gál Lajos beszédet mond az emlékmű előtt; Fotó: Góth Imre

Végül elhelyezték virágcsokraikat az önkormányzat képviselői, az emlékezők és az elesettek hozzátartozói. Az ünnepség a háborús hősök tiszteletére rendezett makettkiállítás megtekintésével zárult.

A Dalárda katonadalokat adott elő; Fotó: Góth Imre

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában