Egy gólya sorsa

2018.01.09. 08:28

Folytatódik az összefogás Lilikéért Semjénházán

Tavaly februárban számoltunk be arról, hogy télre is Semjénházán marad egy gólya, melyet Dunai István és felesége gondoz. Cikkünk nyomán széles összefogás alakult ki, s az áramszolgáltató a természetvédőkkel közösen fészektartóról is gondoskodott.

Horváth-Balogh Attila

Lilike a tavaly februárban készült felvételünkön Fotó: Archív/Szakony

Ugyanis addig a gólya (melynek a házaspár a Lilike nevet adta) egy, a Dunai-portához közeli villanyoszlopon ácsorgott esőben, szélben, hóban, fagyban. Nos, az összefogás aztán is folytatódott, melynek motorja Dunai István és neje – szükség is volt rá, hiszen a 2017-es esztendő nem bővelkedett táplálékban a gólya számára.

Lilike a tavaly februárban készült felvételünkön
Fotó: Archív/Szakony

- Abban a cikkben meséltem, hogy amikor Lilikére rátaláltunk, sérülten, magatehetetlenül feküdt a sárban – bocsátotta előre Dunai István. – Hogy mi történt vele, csak találgatni lehet, az azonban biztos, hogy emiatt nem tud elrepülni társaival Afrikába, ezért segítenünk kell az itteni áttelelését. A „lakófészke” Molnáriban van, s Lilike a két település között ingázik. Ott költötte ki párjával 5 fiókáját is tavaly. A gólyaszülők életét azonban a forró nyár, a szárazság és a többször viharos erejű szél nagyon megnehezítette. Az egyik fiókát egy ilyen, erős széllökés kapta ki a fészekből, egy további pedig elpusztult, mert a szárazság miatt nehezen találtak nekik élelmet a szülők, akiknek léte szintén kérdésessé vált – mondta a férfi.

Végül 3 fióka maradt életben, ez, illetve Lilike és párja túlélése is annak köszönhető, hogy Dunaiék és más jólelkű semjénházi emberek egész nyáron ellátták élelemmel. A szervezőmunkában segítséget nyújtott a Nagykanizsai Civil Kerekasztal Egyesület, a közeli baromfi-feldolgozó és egy zalaszentiváni húsüzem pedig „alapanyagot” adott.

- Nagyon köszönjük mindenkinek a segítséget, hálásak vagyunk Lilike nevében is – jelezte végül Dunai István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában