Katasztrófa a Donnál

2018.01.12. 20:41

A doni áttörés 75. évfordulójára emlékeztek megyeszerte

Megyeszerte megemlékeztek arról, hogy 75 évvel ezelőtt, 1943. január 12-én a Don-kanyarnál indult meg a szovjet haderők támadása és rövid időn belül felmorzsolta a 2. magyar hadsereget, 100 ezernél több magyar katona veszett oda.

Arany Gábor, Horváth-Balogh Attila, Korosa Titanilla

Fotó: Szakony Attila

Zalaegerszegen a doni ütközetre való megemlékezések sora délelőtt kezdődött, amikor a Nemzetközi Szent György Lovagrend és a Zalaegerszegi Honvédklub tagjai megkoszorúzták Závodszky István honvéd százados, valamint Majoros Kornél repülő főhadnagy, a második világháború hőseinek emléktábláját a Mártírok útján, illetve az Ady utcában.

Ezt követően délután a Gasparich úti katonai igazgatási és érdekvédelmi iroda tanácstermében tartottak megemlékezést. Ezen Lajkó Tibor hadnagy, az iroda szaktisztje vázolta fel a második világháborúhoz vezető történelmi fordulópontokat, és elemezte, ismertette a 2. magyar hadsereg pusztulásához vezető eseményeket, katonai döntéseket, azok következményeit.

 

Tegnap kora este a megyeszékhely andráshidai városrészében is megemlékeztek a doni katasztrófa 75. évfordulójáról a világháborús emlékműnél.

Idegen hatalom érdekében, értelmetlen célt szolgáló háborúban, hazájuktól kétezer kilométerre harcoltak azok a magyar katonák, akik a doni áttörést követően életüket vesztették, vagy megsebesültek. Közülük sokan Zalából kerültek Kurszk térségébe, onnan a Don mellé, idézte fel az Október 6. téri Hősök kertjében rendezett városi megemlékezésen Stárics Roland, a Zala Megyei ’56-os Hagyományőrző Egyesület elnöke.

Beszédében kiemelte, a 2. magyar hadsereg 3. hadosztály 9. könnyű hadosztály 15 ezer katonájából a zalaegerszegi zászlóalj 1500 honvédje Závodszky István vezetésével tartotta a végsőkig a frontvonalat a szovjet túlerővel szemben. Folytatták a kilátástalan harcot, de pár nap alatt felmorzsolódtak. A megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött, végrehajthatatlan feladattal megbízott honvédek odavesztek a mínusz 40 fokos orosz télben. A magyar történelem legtragikusabb napjai közé tartoznak a 75 évvel ezelőtti események, fogalmazott. A rendezvényen önkormányzati vezetők, közéleti személyiségek főhajtással emlékeztek a történtekre.

Nagykanizsán, a városi köztemetőben a Hadigondozottak Klubja és a Honvéd Hagyományőrző Egyesület szervezésében zajlott megemlékezés, koszorúzás és gyertyagyújtás a doni emlékoszlopnál. Itt Gerencsér József, a Hadigondozottak Klubjának elnöke mondott beszédet.

- A II. magyar hadsereg kiszállítása 1942. február végén vette kezdetét. A személyi állomány fegyverzetének, ruházatának, szállítójárműveinek összeállításakor a közép-európai hadviselés terep- és időjárási viszonyait vették figyelembe az illetékesek, akik nem ismerték az orosz időjárást és az ottani terepviszonyokat. Mindez előrevetítette a doni tragédiát. Több mint 125 ezer honvéd halt meg, szenvedett sebesülést, vagy esett fogságba – mondta.

A városvezetés koszorúját Karádi Ferenc alpolgármester helyezte el.

 

Tormaföldén mécsesgyújtással emlékeztek meg pénteken a nemrégiben felújított, mindkét világháború hőseinek tiszteletére állított emlékműnél a tragikus évfordulóról. A rendezvényen az önkormányzati képviselők és Hajdu László polgármester gyújtottak mécsest. A településen tavaly tartottak először megemlékezést a Donnál 1943-ban hősi halált halt katonák emléknapján. Gaál László, a kezdeményezést életre hívó önkormányzati képviselő a megemlékezést megelőzően elmondta: a település első és második világháborús vesztesége, a hősi halottak száma 70 fő körüli, ami igen magas a falu jelenlegi, mintegy 370 fős lakosságszámát nézve. Arról is beszélt, hogy fontosnak érzik az emlékezést, hiszen az áldozatokat nem szabad feledni. Az önkormányzat feladatának tekinti, hogy ébren tartsa az emlékezetet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában