Az év hala

2018.01.03. 09:00

A balinra szavaztak a legtöbben

A Magyar Haltani Társaság honlapján rendezett közönségszavazás eredményeként 2018-ban a balin viselheti az év hala címet.

Horváth-Balogh Attila

Zsupek Ferenc, a Zrínyi Horgászegyesület tagja egy szép balinnal Fotó: Zrínyi HE

A három jelöltre összesen beérkezett ötezerhétszázhetvenegy szavazat 38 százalékát kapta a verseny győztese, míg a domolykó 33 százalékot, a harmadik, a kövicsík pedig 29 százalékot érdemelt ki. Ezzel kapcsolatban közleményt jelentetett meg honlapján a társaság.

Ebben egyebek közt úgy fogalmaznak: a balin (Leuciscus aspius) a zömmel békés fajokat magába foglaló pontyfélék családjába tartozik, mégis ragadozó faj. Teste megnyúlt, mérsékelten magas, oldalról lapított. Látása igen jó, érzékszervei fejlettek. Pikkelyei aprók, az alsó úszók gyakran már a fiataloknál is rózsaszínűek, az idősebbeknél pedig kifejezetten vörhenyesek. Nagy növésű hal, jól fejlett példányainak hossza 50-60 centiméter, de kivételesen az egy métert is elérheti. Az abszolút magyar horgászrekord: egy 10,54 kilogrammos példányt 1991-ben fogtak ki.

Zsupek Ferenc, a Zrínyi Horgászegyesület tagja egy szép balinnal Fotó: Zrínyi HE

A közleményből az is megtudható, hogy a balin rendkívül érzékeny a szennyeződésekre és a környezetében bekövetkező változásokra, ennek ellenére szinte egész Európában megtalálható, mi több, hazánkban őshonos. Elsősorban a nagyobb folyóvizek lakója, melyekben a márnazónától egészen a torkolatig megtalálható. Magányosan, vagy néhány fős csapatokban keresi táplálékát, ami az első időkben planktonszervezetekből és apró gerinctelen állatokból áll, csak később tér át a halfogyasztásra. Nyílt vízi ragadozó lévén, legfontosabb zsákmánya az említett folyószinteken csapatosan élő küsz.

Kíváncsiak voltunk egy gyakorló horgász véleményére is, mit gondol a balin sikeréről?

Szépligeti Ferenc, a nagykanizsai Zrínyi Horgászegyesület elnöke elmondta: a sporthorgászok körében egyre nagyobb teret hódít a pergető módszer, melynek az egyik célhalfaja a balin, amely a vizek felső rétegeiben vadászik, így jelenléte szembetűnő. Rendkívül mohó hal, kapása mind természetes, mind műcsalira jellegzetesen agresszív. Élőhallal, vagy bármilyen műcsalival jól fogható partról, csónakból, vagy akár cserkelve, a vízben gázolva. Húsa kiváló, nagyon jó ízű, szálkássága miatt azonban mégsem igazán kedvelt a magyar konyhákban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában