Rövidülnek az éjszakák

2017.12.22. 07:00

Tűzgyújtással ünnepelték a téli napfordulót Kanizsán

Az év leghosszabb éjszakáján az Erzsébet téren is fellobbant a láng, mellyel a résztvevők az éjszakák rövidülését, a napfordulót, a lelki megtisztulást és a remény halhatatlanságát ünnepelték.

Horváth-Balogh Attila

Fotó: Szakony Attila

A tűzgyújtáshoz hagyományos nevén fényportya, azaz határjárás is kapcsolódott: aki kedvet érzett hozzá, az reggel elindulva gyalogszerrel megtehette a Zákány-Somogybükkösd- Nemespátró-Liszó-Miklósfa- Nagykanizsa távot, mely a tűzhöz hasonlóan a lelki megtisztulást segítette a résztvevők hite szerint.

Fotó: Szakony Attila
Fotó: Szakony Attila

– A tűzgyújtás kapcsán mindenkitől azt kértük, ha teheti, hozzon a közös tűzre fát, hogy jelképesen elégethesse a 2017-ben szerzett sérelmeit, félelmeit, s hogy a saját fájából származó fénnyel és melegséggel töltődve, együtt vészeljük át a leghosszabb éjszakát – mondta el Vörös András, a Thúry Vitézlő Oskola vezetője, főszervező.

Az eseményen beszédet mondott Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő, Hella Ferenc református lelkipásztor, szerepelt Kocsis Edit, Halász Katalin, Pávlicz Erika, Tóth István „Csonti” és a Szikrák Néptáncegyüttes.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában